Iespējams, Latvijai ES budžetā papildus vajadzēs iemaksāt 6,5 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma piektdien vēlu vakarā Briselē apstiprināja, ka Latvijai varētu nākties šogad papildus Eiropas Savienības budžetā iemaksāt 6,5 miljonus eiro. Tomēr pagaidām tie ir tikai provizoriskie skaitļi, kas vēl var mainīties.

„Labāk ir saņemt, taču korekciju rezultātā ir otrādi. Tur jāskatās, kā tas būs – iespējams, ka tas atvieglos nākamā gada maksājumus (..) Tas nav nekas tāds, kas tagad pēkšņi parādījies,” Briselē žurnālistiem sacīja Straujuma.

Bez IKP aprēķināšanas metodikas maiņas Latvijai ES budžetā šogad jāiemaksā 260 miljoni eiro, bet papildus vēl 6,5 miljoni eiro, kas būtu kā korekcija par iepriekšējiem desmit gadiem, kamēr tika izmantota iepriekšējā aprēķina metode un kopš Latvija ir ES sastāvā. Citām valstīm pārrēķins veikts par laika periodu kopš 1995.gada.

Tomēr, ņemot vērā, ka ES budžets tiek grozīts, korekcijas maksājumi tomēr nebūs jāveic, ziņo aģentūra LETA.

IKP korekciju rezultātā Lielbritānijai šogad papildus vēl būtu jāiemaksā 2,1 miljards eiro, Nīderlandei - 642 miljoni eiro, Grieķijai tie būtu 89 miljoni, Kiprai - 42 miljoni eiro. Savukārt Francija no ES budžeta atpakaļ saņemtu vienu miljardu eiro, bet Vācija - 779 miljonus eiro, Polija - 316 miljonus.

Par šo vēl būs jāpanāk vienošanās ES dalībvalstu finanšu ministriem "Ecofin" sanāksmē, lemjot par ES budžeta grozījumiem. Gala summas varētu būt zināma pēc ES finanšu ministru sanāksmes, kas notiks 1.decembris.

Kā zināms, pēc IKP rādītāju korekcijas vislielākais papildu maksājums – aptuveni divus miljardus eiro būs jāveic Lielbritānijai. Savukārt Francijai līdzekļi tiks atmaksāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti