Graudkopju zaudējumi šogad - ap 220 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Graudu cenu samazinājums, ziemāju pārsēšana un papildus kaltēšanas izmaksas slapjās ražas dēļ Latvijas lauksaimniekiem šogad esot radušies zaudējumi 220 miljonu eiro apmērā. Tā lēš Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā, aicinot situācijas risināšanā iesaistīties Zemkopības ministriju un valdību. 

Pārtikas kviešu cenas no 2013.gada janvāra līdz šā gada septembrim samazinājušās par 86,30 eiro par vienu graudu tonnu jeb 36,6%. Septembrī ir piedzīvota zemākā pārtikas kviešu cena  - 149,5 eiro par tonnu; 2012.gadā šajā laikā pārtikas kviešu cena sasniedza 520 eiro par tonnu.

Augsto izmaksu dēļ daudzām saimniecībām draudot bankroti, tāpēc kooperatīvi centušies iesaistīties, kreditējot zemniekus, norāda asociācijā. 

„Līdz šim mēs cerējām tikt galā pašu spēkiem, taču zemā graudu cena komplektā ar augstajām izmaksām pārsēšanas un mitrā rudens dēļ ir darījušas savu. Jāņem vērā, ka arī iepriekšējais ražas gads nebija īpaši veiksmīgs. Tā visa rezultātā situācija daudzās saimniecībās ir ļoti smaga,” skaidro  kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Kā nopietnu situāciju raksturo arī kooperatīva „LATRAPS” ģenerāldirektors Edgars Ruža, norādot, ka ienākumi nesedz izdevumus: „Atšķirībā no citām nozarēm, graudkopība prasa ieguldījumus visa gada garumā, bet norēķināšanās ir tikai vienreiz.” Īpaši sarežģītā situācijā esot Zemgale, jo šāda apmēra ziemāju izsalšana nav iepriekš pieredzēta.

„Vasarāji ir mazāk ražīgi kā ziemāji, sarežģītie novākšanas apstākļi ļoti sadārdzināja kaltēšanas izmaksas, un tas viss ietekmēja graudu kvalitāti. Taču visā pārējā pasaulē ir rekordražas un cenas ir būtiski kritušās.  Šobrīd „LATRAPS” vēl kreditē savus zemniekus, bet mēs nevaram to darīt ilgstoši, mēs neesam banka, mums ir cits bizness,” skaidro Ruža.

Jau ziņots, ka šogad graudaugu ziemāji cieta kailsalā - pēc tam, kad sals nopostīja ziemājus, zemniekiem 30% – 100% lauku nācās pārsēt. Savukārt vasarājus skāra karstais un sausais laiks, kas graudus ir padarījis sīkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti