Dienas ziņas

Mazajiem ražotājiem māca pārdot produkciju

Dienas ziņas

Mājputni līdz 1.jūnijam jātur slēgtās telpās

Graudu un sēklu audzētājiem darba netrūkst arī ziemā

Graudkopis: Agrie sējumi būs labi pārziemojuši, ar vēlajiem var būt problēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Laukos cilvēkiem darba netrūkst, bet bez izglītības te nav ko meklēt – apgalvo lauku saimnieks Priekules novadā. Būdams pieredzējis graudkopis un zālaugu sēklu audzētājs, arī cienījamā vecumā aizvien aktīvi strādā savā saimniecībā, uzsverot, ka darbs jādara godprātīgi.

Priekules novada Bunkas pagasta bijušā kolhoza graudu kalte nestāv tukša. Te lopbarībai paredzētos graudus glabā apkārtējo saimniecību zemnieki. Vienreiz nedēļā tiek darbinātas dzirnavas, kad katrs pēc vajadzības samaļ graudus miltos. Galvenais princips – godīga attieksme vienam pret otru.

Aizvadītā sezona bijusi labvēlīga graudkopjiem, taču tagad bažas radot netipiskie laika apstākļi - kailsals un pārmērīgais mitrums.

„Sējas laiks var būt visai sarežģīts. Grūti pateikt, kā būs pārziemojuši ziemāji. Agrie sējumi būs labāki, bet ar vēlajiem sējumiem varētu būt diezgan lielas problēmas,” norāda zemnieku saimniecības „Saules” īpašnieks Viesturs Niedols.

Zemnieku saimniecības „Saules” pamatnozare ir zālaugu sēklu audzēšana, kas pārmantota no kolhoza laika. 140 hektāros tiek izaudzēts ap 70 tonnām dažādu šķirņu sertificētas sēklas, kas rudenī tiek žāvētas un tīrītas, bet tagad ziemā fasētas. Tā kā uzticamus un zinošus darbiniekus laukos atrast ir problemātiski, tad paša saimnieka rokām tapušas dažādas mehāniskās ierīces, arī sēklu maisītājs. „Atkrīt cilvēka fiziskais spēks. Uz laukiem ir tā, ja tev nekādas profesijas nav, tad nav ko darīt. Jāmācās, jaunam cilvēkam ir jādomā, ko viņš darīs,” saka Niedols.

Līdzās pieredzes bagātajam sēklaudzētājam praktiskās zināšanas apgūst jaunais zemnieks Jānis Daizis. Savulaik pabeidzis arodskolu, tad pastrādājis ārzemēs, bet tagad izveidojis savu saimniecību. „Uz pāris mēnešiem var aizbraukt, bet lai es tur dzīvotu? Nē. Es laikam būšu Latvijas patriots un arī palikšu šeit,” saka Daizis.

Zemnieku saimniecības „Saules” saimniekošana ir atzinīgi novērtēta gan tuvākajā apkārtnē, gan arī Latvijā. Divreiz tā bijusi konkursa „Sējējs” laureātu godā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti