Dienas ziņas

"Amatniecības sēta" svin gada jubileju

Dienas ziņas

Vētrā cietusi Ventspils Slimnīca

Graudaugi gatavi labai pārziemošanai

Graudaugi gatavi labai pārziemošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kamēr zeme vēl nav sasalusi, zemnieki izvērtē, cik gatava pārziemošanai ir labība un rapsis, jo no tā atkarīga nākamā gada raža. Visā Latvijā ziemāju platībās sakņu sistēma ir pietiekami attīstīta, taču šīs vasaras un rudens sausums var ietekmēt lauku stāvokli pavasarī.  

Rundāles novada zemnieka Raimonda Kazbuķa laukos augusta vidū iesētais ziemas rapsis, pēc skata zaļš un sulīgs, varētu pārziemot itin labi, tā domā pats saimnieks.

“Lauksaimnieku vidū dominē formula 8-8-8, tas nozīmē, ka jābūt 8 lapām, 8 milimetru stumbra biezumam un stabilai sakņu sistēmai – 8 centimetri. Augs izcili sagatavojies ziemošanai,” skaidro Kazbuķis.

Latvijā ar ziemas rapsi šogad apsēti 68 tūkstoši hektāru lielas platības, taču ne visur tas tik labi padevies kā Zemgalē.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis stāsta, ka “daži lauki ir ļoti sausi, mēs rekordus uzstādījām sausumam, jo tur, kur bija smaga augsne, bija problēmas ar dīgšanu rapsim, graudiem ne tik izteikta, līdz ar to sadīga nevienmērīgi, trūkst augu biezība”.

Oktobris Latvijā bijis sausākais mēnesis daudzu gadu laikā – nolijuši tika 13 % no mēneša nokrišņu normas.

“Akas sausas, un trakākais tas, ka mitrums līdz apakšai noies tikai pusgada laikā, un tad arī, ja zeme nebūs stipri sasalusi,” situāciju raksturo Kazbuķis.

Ziemas kviešu sējumus sausums pagaidām neietekmē. To platības ar katru gadu palielinās. Pērn tikuši iesēti 290 000 hektāru, šogad jau gandrīz 300 tūkstoši.

“Galvenais, lai ir sniegs, lai nebūtu kailsals. 2013 -2014. gada ziemā kailsals nodarīja postu. Bet, ja būs sniega sega, viss būs kārtībā, sējumi tam ir labi sagatavojušies,” prognozē Balodis.

Pēc kailsala nodarītā posta zemnieki vairs neriskē un sēj ziemcietīgās kviešu šķirnes. Tas attaisnojies, jo šogad labības un rapša ražas bija labas un cenas augstas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti