Dienas ziņas

Liepājā darbu sāk Kurzemes uroloģijas centrs

Dienas ziņas

Kaunatas pagastā atjauno fermu

Ģimenes saimniecību nākotne – kooperatīvi

Ģimenes saimniecību nākotne – kooperatīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijā ir 82 tūkstoši zemnieku saimniecību, un absolūtais vairākums no tām ir tieši mazās jeb ģimenes saimniecības. Lai tās varētu izdzīvot un attīstīties, viena no iespējām ir kooperēties – ceturtdien spriests Iecavā, kur pulcējās zemnieki no visiem novadiem, kā arī nozares ministrijas un pašvaldību amatpersonas.  

Tādai saimniekošanai ir savi plusi, bet netrūkst arī mīnusu. Un galvenais, ka mazo saimniecību attīstību kavē nespēja piekļūt Eiropas finansējumam, kā arī ierobežotā produkcijas realizēšana.

Zigmārs Rankevics no saimniecības  ''Vārpas'', līdzīgi kā daudzi citi,  vasarā audzē dārzeņus, bet rudenī rada tiem pievienoto vērtību. Tomēr  attīstības iespējas  šādām saimniecībām esot  visai ierobežotas, īpaši iespējas saņemt banku aizdevumus, lai piesaistītu ES fondu finansējumu, atzīst Rankevics.

Lielbritānijā Kentas universitātē veiktais pētījums liecina, ka 99% no visām zemnieku saimniecībām  jaunajās Eiropas valstīs ir ģimenes saimniecības, bet Latvijas statistika liecina, ka no 2010.-2013. gadam  saimniecību skaits sarucis gandrīz par 2%.

Zemkopības ministrijas lauku attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone skaidroja, ka ir domāts par iespēju stiprināt mazās saimniecības lauku teritorijā.

„Viens ir investīciju atbalsts mazajām saimniecībām, otrs ir kooperācijas stiprināšana, trešais ir sadarbība, lai noteiktā apjomā spētu produkciju piegādāt lielveikalos,” norādīja Jansone.

Par apvienošanos kooperatīvā  mazie zemnieki gan joprojām runā visai izvairīgi, un viens no iemesliem ir savstarpējā neuzticēšanās.

„Tad ir jābūt 3-4 ļoti atbildīgiem cilvēkiem vismaz par to visu. Lai nav tā, ka viens iesāk, pēc tam pārdomā un pamet, un tu paliec viens ar visām saistībām. Es zinu, ka man paziņam tā ir bijis,” skaidroja Zigmārs Rankevic.

Konferencē par ģimenes saimniecību iespējām un izaicinājumiem atslēgas vārdi bija sadarbība un attīstība, tostarp arī pašvaldību un zemnieku saimniecību sadarbība.

Latvijā darbojas gandrīz 82 000 zemnieku saimniecību un nākamajiem septiņiem gadiem lauku attīstībai no Eiropas fondiem paredzēts1,5 miljards eiro, no tiem investīcijām ap 400  miljoniem eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti