Panorāma

Marina Rebeka "Marijā Stjuartē" Romas operā

Panorāma

NĪN plāno iesaldēt

Gāzes tirgus atvērts

Gāzes tirgus atvēršana: Mājsaimniecības vēl nevarēs nomainīt piegādātāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ilgi gaidītā gāzes tirgus atvēršana mājsaimniecībām nākusi bez redzamiem ieguvumiem vai zaudējumiem. Lai arī jaunie tirgus spēlētāji jau risina sarunas ar potenciālajiem klientiem, tie pārstāv finansiāli pievilcīgāko komerciālu sektoru. Tomēr gan pašmāju, gan ārzemju tirgotāji sola – ar laiku alternatīvas "Latvijas gāzes" piedāvājumam tiks piedāvātas arī mājsaimniecībām.

Gāzes tirgus atvēršanas galvenajam ieguvumam būtu jābūt iespējai izvēlēties gāzes piegādātāju. Pagaidām gan viss liecina, ka alternatīvas parādījušās tikai uzņēmējiem, savukārt mājsaimniecībām izvēles iespējas ir tīri teorētiskas.

"Iedzīvotāji, protams, var interesēties, bet tie signāli, ko mēs šobrīd saņemam no jaunajiem tirgotājiem, šobrīd mums ir reģistrējušies regulatorā 15 jauni lietotāji, visdrīzāk, vispirms mēģinās apgūt juridisko personu segmentu, kur apjomi ir daudz lielāki un attiecīgi ienesīgāki un tikai tad skatīties mājsaimniecību segmentā," sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītājs Rolands Irklis.

Gāzes tirgotāju reģistrā līdzās līdzšinējam monopolistam "Latvijas" gāze redzams arī lielākais pašmāju elektrības tirgotājs "Latvenergo" un Igaunijas elektroenerģijas ražotāja "Eesti Energia" meitasuzņēmums Latvijā "Enefit", kā arī vairāki nopietni Lietuvas gāzes tirgus spēlētāji.

"Galvenais iemesls, kāpēc tirgotāji, visticamāk, nestrādās ar mājsaimniecībām pirmajos mēnešos, pirmajā gadā, ir tas, ka mājsaimniecībām saglabājas regulētā cena.

Tātad viņiem nav nepieciešamība meklēt un izvērtēt iespējas," vērtēja “Enefit” valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

"Enefit" mātes uzņēmumam "Eesti Energia" jau ir četru gadu darba pieredze gāzes tirgū Igaunijā. Mājsaimniecībām "Eesti Energia" gāzi sāka piedāvāt tikai 2016. gada rudenī, bet Latvijas iedzīvotājiem alternatīvas tik ilgi nebūšot jāgaida.

"Pieredze ir ļoti pozitīva. Es domāju, tā ir vispozitīvākā mājsaimniecībām, jo no bijušā monopolista sekoja atbildes reakcija, mārketinga kampaņa, produktu uzlabošana," piebilda Bethers.

Arī "Latvenergo" atzīst, ka interese par dalību gāzes tirgū ir pietiekami liela, bet pagaidām neatklāj, kuri tirgus segmenti – mājsaimniecības vai lielie uzņēmumu – "Latvenergo" interesē.

Kā norāda uzņēmumā, tas vispirms vēlas pavērot tirgū notiekošo un tikai tad nākt klajā ar kādiem piedāvājumiem. 

Atšķirībā no mājsaimniecībām, uzņēmējiem līdz 15. jūnijam ir obligāti jānoslēdz jauns līgums ar esošo vai kādu no citiem dabasgāzes tirgotājiem.

Jau vēstīts, ka iepriekš nolemts šā gada 3.aprīlī atvērt Latvijas dabasgāzes tirgu. Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tika sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nododot neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabā gāzes sadali un tirdzniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti