Gada un mēneša griezumā patēriņa cenas Latvijā nemainās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada novembrī, salīdzinot ar 2014. gada novembri, saglabājās nemainīgs, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas samazinājās par 0,8%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,2%, liecina CSP dati.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2015. gada novembrī salīdzinot ar 2014. gada novembri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Vidējais cenu līmenis pārtikai 2015. gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, samazinājās par 0,1%. Būtiskākā ietekme uz cenu samazinājumu bija pienam un piena produktiem, sieram, gaļai un gaļas izstrādājumiem, eļļai un taukvielām. Savukārt cenas palielinājās dārzeņiem un kartupeļiem, augļiem.

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 3%, ko būtiski ietekmēja cenu kāpums alum un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 1,2%.

Gada laikā ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 1,5%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu apsaimniekošana, bet lētāka – siltumenerģija un dabasgāze.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 4,6%, ko būtiski ietekmēja cenu kritums degvielai par 15,8%.

Cenas samazinājās pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem, savukārt dārgāki kļuva pasažieru sauszemes un sliežu transporta pakalpojumi, transportlīdzekļu apkope un remonts.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, dārgāki bija viesnīcu un restorānu pakalpojumi. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 2,8%, ēdnīcās – par 2,4%. Viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 5,3%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bijatelekomunikāciju pakalpojumiem, medikamentiem, savukārt cenu samazinājums bija slimnīcu pakalpojumiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Arī 2015. gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vidējais patēriņa cenu līmenis nemainījās. Precēm cenas palielinājās par 0,1%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,2%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām novembrī bija pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenu kāpumam, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, atpūtai un kultūrai, mājokļa iekārtai.

Mēneša laikā pārtikas cenas palielinājās par 0,7%. Lielākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām pārtikas grupā bija cenu kāpumam dārzeņiem par 12,4%, cenām palielinoties galvenokārt gurķiem, tomātiem un saldajiem pipariem.

Cenas palielinājās arī maizei un graudaugu izstrādājumiem, pienam un piena produktiem, augļiem, cukuram. Savukārt lētāks kļuva siers, maltā kafija, gaļa un gaļas izstrādājumi, olas, kartupeļi.

Apaviem cenas samazinājās par 2,2%, apģērbiem – par 0,7%.

Akciju ietekmē īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības preču cenas samazinājās par 2,6%. Lētāki kļuva arī mājsaimniecības tekstilizstrādājumi.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums degvielai par 0,7%. Lētāki bija pasažieru ūdens transporta un pasažieru sauszemes transporta pakalpojumi, savukārt dārgākas bija automašīnu rezerves daļas un piederumi.

Atpūtas un kultūras grupā cenas samazinājās vidēji par 0,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Vidējais cenu līmenis samazinājās arī grāmatām, savukārt dārgāki kļuva ziedi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu palielinājums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, vīnam, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem un tabakas izstrādājumiem. Cenas samazinājās personīgās aprūpes precēm, alum.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis2, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājās par 0,2%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti