Pusdiena

Tiesībsarga birojs iesaistījies jautājuma risināšanā par ortožu kompensācijas sistēmu

Pusdiena

Obama aptur likumu par 11.septembra upuru tiesībām sūdzēt tiesā citas valstis

Bratislavā diskutē par ES un ASV tirdzniecības nolīgumu

Francija un Austrija lūgs pārtraukt tirdzniecības līguma sarunas ar ASV un Kanādu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Francija un Austrija piektdien, 23.septembrī, solījušas iesniegt oficiālu lūgumu pārtraukt sarunas par Eiropas Savienības (ES) un ASV tirdzniecības nolīgumu un atsākt pēc ASV prezidenta vēlēšanām. Abas valstis ir bijušas vienlīdz kritiskas arī par ES un Kanādas nolīgumu, kuru Brisele cer slēgt līdz gada beigām.

Divi lielie ES tirdzniecības projekti ar ASV un Kanādu, lai arī solīti kā vēsturisks pagrieziens Eiropas ekonomikas uzplaukumā, patlaban piedzīvo skarbas kritikas krustugunis.

Pēdējās nedēļās daudzviet Eiropas lielākajās pilsētās gan Vācijā, gan Beļģijā, gan citur piedzīvoti plaši protesta gājieni.

Aptuveni trīs miljoni cilvēku ir parakstījuši un iesnieguši ES petīciju pret līgumiem un vairāk nekā 2000 pašvaldību paziņojušas, ka būs brīvas no jebkādiem ES īpaši slēgtajiem līgumiem ar lielvalstīm.

Pārsvarā iebildumi ir, ka līgumi būs izdevīgi tikai lielām kompānijām, bet ne mazajiem uzņēmējiem, un Eiropa, īpaši Amerikas Savienotajām Valstīm, piekāpsies daudzās augsta standarta prasībās, ko tā baudījusi līdz šim, piemēram, pārtikas drošībā un kvalitātē.

Piektdien Bratislavā, kur tiekas ES par tirdzniecību atbildīgie ministri, sagaida sarunas par abiem nolīgumiem – gan ar Kanādu, gan ASV, un to, ka Francija un Austrija kā solījušas iesniegs oficiālu lūgumu pārtraukt sarunas ar ASV un atsākt pēc ASV prezidenta vēlēšanām, tā sacīt, jau ar jaunu cilvēku pie varas un jaunu vīziju. Republikānis Donalds Tramps atšķirībā no savas sāncenses demokrātes Hilarijas Klintones jau pavēstījis, ka sarunas ar ES būtu jāpārtrauc un līgumu nevajadzētu slēgt.

Francijas tirdzniecības ministrs Matiass Fekls pirms neilga laika izteicās, ka, viņaprāt, sarunas ar ASV ļoti neskaidras un ka Vašingtona pretī dod vai nu neko, vai vien drupačas.

Arī Vācijas ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriels iepriekš paudis viedokli, ka Eiropas Savienības un ASV sarunas praktiski ir cietušas neveiksmi. Par sarunu veiksmīgi norisi bažījas arī Francijas prezidents Fransuā Olands.

Eiropas Komisija (EK) domā pretēji un bija iecerējusi sarunas ar ASV pabeigt vēl līdz prezidenta Baraka Obamas termiņa beigām un drīzākajā laikā tās noslēgt arī ar Kanādu. Savā uzrunā par stāvokli ES Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paziņoja, ka topošais līgums ar Kanādu ir labākais, kāds jebkad redzēts, un aktīvi to aizstāv arī Eiropas tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma.

Savukārt citas valstis cer arī izmantot šo brīdi, lai aizstāvētu personiskās intereses. Tā, piemēram, Rumānija paziņojusi, ka atbalstīts līgumu ar Kanādu, ja tā atcels vīzu ierobežojumus Rumānijas pilsoņu iebraukšanai Kanādā. Līdz šim no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm tikai Rumānijai un Bulgārijai ir noteikti ierobežojumi iebraukšanai Kanādā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti