FM: Nākamā gada budžetā nav runas par konsolidāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nākamā gada budžetā ministriju iesniegto jauno politikas iniciatīvu finansēšanai būtu jāatrod papildu vismaz 100 miljoni eiro, taču budžeta veidošanas procesā nav runas par konsolidāciju jeb izdevumu mazināšanu un ienākumu palielināšanu, uzver Finanšu ministrija (FM).

Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija) intervijā "Rietumu radio" paziņojis, ka nākamā gada valsts budžets būs sliktāks nekā šī gada budžets un, iespējams, būs nepieciešama konsolidācija vairāk nekā 100 miljonu eiro apjomā, ziņo aģentūra LETA.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis lsm.lv uzsvēra, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes tempi mazinās, taču tā joprojām ir viena no straujāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienībā, un, veidojot nākamā gada budžetu, nav runas par konsolidāciju krīzes gadu izpratnē, kad bija jāmazina izdevumi un jāmeklē iespējas gūt papildus ienākumus.

Līdz šim ministrijas dažādām jaunajām politikas iniciatīvām pieprasījušas vairāk nekā 600 miljonus eiro, un ir skaidrs, ka ir prioritāras nozares, piemēram, aizsardzība un veselība, kurām būs jārod papildu finansējums – vismaz 100 miljoni eiro.

Tai pašā laikā Latvijas iekšzemes produkta izaugsmes prognozes samazinātas, tāpēc jaunu vajadzību apmierināšanai varētu meklēt iespējas, piemēram, pārdalot naudu no citiem mērķiem. Taču Finanšu ministrija stingri turas pie iepriekš ar sociālajiem partneriem panāktās vienošanās par stabilu nodokļu politiku un neskatās nodokļu palielināšanas virzienā.

Līdz 28.oktobrim ministrijām uzdots pārskatīt savus pieprasījumus, atbildīgi izturoties pret nākamā gada budžetu. Taču, ja būs ultimāti un stingras pozīcijas, pieprasot papildu naudu, būs attiecīgi jāmeklē, kā var pārdalīt pieejamo finansējumu.  

FM arī aicina nenākt klajā ar populistiskiem uzstādījumiem un pēc būtības iedziļināties budžeta veidošanas procesā.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti