Finanšu tirgus uzraugs bankai «ABLV Bank» uzliek 3,2 miljonu eiro sodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) Latvijā otrajai lielākajai bankai "ABLV Bank" piemērojusi soda naudu 3,17 miljonu eiro apmērā. Tāpat finanšu tirgus uzraugs izteicis brīdinājumu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomu atbildīgajam bankas valdes loceklim Aleksandram Pāžem.

Sods "ABLV Bank" piemērots saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem bankas iekšējās kontroles sistēmas darbībā, kas saistīti, piemēram, ar aizdomīgu darījumu vai netipiski lielu darījumu uzraudzību, liecina bankas un FKTK paziņojumi.

Banku varēja sodīt bargāk

Vienlaikus banka un FKTK uzsver, ka ir panākušas vienošanos un parakstījušas administratīvo līgumu, ar kuru "ABLV Bank" apņemas noteiktos termiņos nepilnības novērst, kā arī ieguldīt ne mazāk kā 6,5 miljonus eiro bankas iekšējās kontroles sistēmu uzlabošanai.

"Ir parakstīts trīspusējās sadarbības līgums, un tas viss ir saistīts ar jomu, ko mēs esam paraduši saukt par naudas atmazgāšanas jomu

jeb noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomu. Kā zināms, pēdējā laikā arī Saeima ir veikusi vairākus likuma grozījumus, kas nepieciešami, lai šajā jomā mums būtu daudz lielāka kārtība un atbilstība pasaules labākajai praksei," noteica komisija pārstāve Ieva Upleja.

Šāda līguma parakstīšana ļauj bankai saņemt iespējami mazāko sodu – 3,17 miljonus eiro, kas atbilst 2,5% no bankas kopējiem gada ienākumiem. Atbilstoši Kredītiestāžu likumam FKTK ir tiesīga piemērot soda naudu līdz 10% no bankas iepriekšējā finanšu gada kopējo neto ienākumu summas.

Administratīvajā līgumā puses ir vienojušās par paredzētajiem turpmākajiem pasākumiem, ko banka apņemas noteiktajos termiņos pilnībā izpildīt, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmu un stiprinātu tās darbības efektivitāti.

Savukārt FKTK uzraudzīs, vai banka pilda noteiktās apņemšanās līgumā noteiktajos termiņos un noteiktajā apjomā, norāda "ABLV Bank".

Atsakās no daļas klientu

Pārbaudēs FKTK konstatēja, ka "ABLV Bank" iepriekšējos gados nav atbilstošā apjomā nodrošinājusi atsevišķu klientu darījumu ekonomiskās būtības un tiesiskā mērķa pārbaudi un dokumentēšanu, atzīst "ABLV Bank".

FKTK ieskatā, banka pietiekamu uzmanību nav pievērsusi klientam netipiski lieliem, sarežģītiem vai savstarpēji saistītiem darījumiem, kā arī nav veikusi atsevišķu klientu  darījumu pastiprinātu uzraudzību padziļinātā izpētē.

FKTK pārbaužu gaitā izdarītie secinājumi attiecas uz agrākiem klientu darījumiem un to dokumentēšanu, bet izvērtējot tos no šodienas daudz stingrākajiem kritērijiem. Pēdējā gada laikā prasības attiecībā pret klientu apkalpošanu ir mainījušās ļoti strauji un būtiski, norāda "ABLV Bank".

Komercbankā atzīmē, ka ievērojami ir palielināts atbilstības jomā strādājošo darbinieku skaits un stiprināta attiecīgo struktūrvienību kapacitāte. To ņēma vērā arī FKTK, lemjot par soda apmēru, kas ir mazākais iespējamais, ko saskaņā ar likumu var piemērot kredītiestādēm.

"Banka ir atteikusies no daļas klientu, kuru apkalpošana pie pašreizējām prasībām var radīt nesamērīgu risku, un turpina klientu stingru izvērtēšanu," norādīts bankas paziņojumā.

LKA atzinīgi vērtē vienošanos

Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) pārstāve Baiba Melnace, komentējot FKTK lēmumu, uzsver - lai gan asociācijas rīcībā nav plašākas informācijas par precīziem apstākļiem, kādos piespriests naudas sods, pozitīvi ir vērtējams tas, ka nozares uzraugs un tirgus dalībnieks ir vienojušies par sadarbību.

"Tas nozīmē, ka tirgus dalībnieks un uzraugs ir vienoti savā izpratnē par veicamajiem darbiem, par veicamajiem uzlabojumiem un par to, kā strādāt nākotnē," teica Melnace.

Bankas lielākajiem akcionāriem — Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei — uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 86,25% no bankas balsstiesīgā pamatkapitāla. "ABLV" grupai ir pārstāvniecības Maskavā, Sanktpēterburgā, Vladivostokā, Kijevā, Odesā, Minskā, Almati, Baku, Taškentā, Honkongā un Limasolā. 

Saskaņā ar LKA datiem "ABLV Bank" pēc aktīviem pērn beigās bija otra lielākā banka Latvijā.

Jau ziņots, ka "ABLV Bank" īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis pērn ceturto gadu pēc kārtas ierindoti Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksta pirmajās vietās, liecināja žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas, korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" un SIA "Lursoft" pētījums.

Tāpat vēstīts par grozījumiem Kredītiestāžu likumā, kas paredz - par netīrās naudas atmazgāšanas noteikumu pārkāpšanu bankas varēs sodīt ar naudas sodu 10% apmērā no kopējā gada apgrozījuma, bet maksimālais naudas soda apmērs būs pieci miljoni eiro.

Pēdējā pusgada laikā FKTK samērā bargi sodījusi vairākas bankas – "PrivatBank" piemērots naudas sods divu miljonu eiro apmērā, "Baltic International Bank" – 1,1 miljona eiro apmērā, bet "Trasta komercbankai" pēc komisijas ierosinājuma anulēta licence.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti