Finanšu ministrs dod mājienus par iespēju nedaudz palielināt budžeta deficītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks, kurš līdz ar jaunās valdības apstiprināšanu plāno aiziet no politikas, dod mājienus par iespēju nedaudz palielināt nākamā gada plānoto valsts budžeta deficītu, lai piešķietu līdzekļus nozarēm, kuras bez tā nevar iztikt. 

Vilks intervijā Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” atzinis, ka valdība nevarēs ignorēt situāciju veselības aprūpē un vairākās citās jomās, kurām nepieciešami papildu līdzekļi, un varētu rast iespējas nedaudz un „saprāta robežās” palielināt budžeta deficītu.

Taču Vilks vairākkārt uzsvēra, ka deficīta palielinājumam jābūt saprātīgajam, piemēram, ja tas būs par 0,1 vai 0,3 procentpunktiem un ja papildus nauda būs tērēta saprātīgi, tad varēs arī starptautiskajai sabiedrībai izskaidrot, kāpēc tas tiek darīts, un tas negraus uzticību Latvijas valdībai.   

Jautāts, vai nākamā gada budžeta deficīts varētu būt nevis 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā tas ir plānots pašlaik, bet 1,3% no IKP, Vilks vien norādīja, ka viņš kā ministrs nedrīkst to teikt. Savukārt kā Latvijas pilsonis viņš atzīst, ka ir jomas, kurām ir jāpievērš uzmanība nekavējoties.

Vilks arī pauda, ka 2017.gadā valsts ieņēmumi varētu būtiski pieaugt, pat pie konservatīvajām prognozēm par 300 miljoniem eiro, un, iespējams, ir nozares, kurām papildu finansējuma piešķiršanu varētu atlikt uz to laiku.   

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.


Jau ziņots, ka vispārējās valdības budžeta ieņēmumi nākamgad  tiek prognozēti 33% no IKP, bet izdevumi - 34% no IKP. Tiek prognozēts deficīts 1% apmērā no IKP un valsts parāds - 34,6% no IKP. Savukārt ministrijas pieprasījumi pēc papildu naudas nākamgad kopumā pārsniedz 600 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti