EM: bankas «Citadele» investori nepiekrīt akciju pirkuma līguma publiskošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starptautiskā investoru grupa, kas pērk valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas, nepiekrīt pirkuma līguma publiskošanai,  sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Viņa atgādināja, ka investoru piesaistes procesā bija svarīgi ievērot konfidencialitātes prasības, lai darījums varētu notikt - 2014.gada 5.novembrī parakstīts bankas "Citadele" akciju pirkuma līgums starp Privatizācijas aģentūru, 12 starptautisku investoru grupu un "Ripplewood Advisors L.L.C.". "Ievērojot Latvijas sabiedrības lielo interesi un tiesības iegūt plašāku informāciju par šo darījumu, ekonomikas ministre Dana Reizniece–Ozola lūdza Privatizācijas aģentūrai izvērtēt iespēju publiskot bankas "Citadele" akciju pārdošanas līgumu vai tā būtiskākos nosacījumus," minēja Urpena.

Tāpat viņa norādīja, ka bankas akciju pirkuma līgumā ir ietverti konfidencialitātes nosacījumi, kas paredz publiski sniegt tikai tādu informāciju, ko saskaņojušas abas līguma puses. Ar investoru saskaņotais publiskojamās informācijas saturs un apmērs paredz izplatīt informāciju par būtiskajiem līguma nosacījumiem, patiesajiem labuma guvējiem darījumā un dalībniekiem piederošo akciju apmēru pēc darījuma noslēgšanas.

"Papildus jāuzsver, ka ministrijas uzdeva Privatizācijas aģentūrai sazināties un lūgt "Citadele Holdings LLC" un "Ripplewood Advisors LLC" piekrišanu bankas "Citadele" akciju pirkuma līguma publiskošanai. Diemžēl, Privatizācijas aģentūra ir saņēmusi investoru pārstāvja vēstuli, kurā sniegta informācija, ka investori nepiekrīt publiskot akciju pirkuma līgumu," sacīja Urpena.

Tāpat viņa pastāstīja, ka EM sadarbībā ar Privatizācijas aģentūru, Finanšu ministriju un citām iesaistītajām institūcijām šobrīd izvērtē informācijas lietojuma ierobežojuma statusa "Ierobežotas pieejamības informācija" vai "Dienesta vajadzībām" atcelšanu Ministru kabinetā pieņemtajiem lēmumiem un citiem dokumentiem attiecībā uz investoru piesaistes procesu.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka bankas "Citadele" valstij piederošās akcijas 12 starptautisku investoru grupa un "Ripplewood Advisors LLC" iegādājas par 74 miljoniem eiro.

Atbilstoši darījuma nosacījumiem jaunie bankas investori un līdzšinējais akcionārs Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka palielinās bankas "Citadele" kapitālu par 10 miljoniem eiro. Darījums noslēgsies 2015.gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015.gada pirmajā ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā. Pēc darījuma noslēgšanas "Ripplewood" piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju.

Banka "Citadele" dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās "Parex bankas" operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – "Citadele", bet "Parex banka" sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti