Eksperts: Pensiju sistēmā neredzu vajadzību pēc kompensācijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Tiesībsarga atzinums par to, ka 80 tūkstošiem cilvēku krīzē piešķirtas netaisnīgi mazas pensijas, esot nepārdomāts un neizvērtēts, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena” norāda pensiju sistēmu  eksperts Edgars Voļskis. Viņš arī norāda, ka šajā sistēmā neredz vajadzību pēc kompensācijām.

„Tāda sajūta, ka tiesībsargam nav īsti izpratnes par sociālās apdrošināšanas sistēmu. Paskatoties uz to no ekonomiskā viedokļa, tas ir grūti realizējams jautājums. Manuprāt, nekas daudz nav pārkāpts un neredzu lielu vajadzību, ka būtu kaut kas jākompensē, jo indekss, mehānisms, kā tiek rēķinātas pensijas, visiem ir pilnīgi vienlīdzīgi un neatšķiras,” skaidro Voļskis.

Eksperts gan norāda, ka jautājums ir pašā koeficientā, jo tam par pamatu tiek ņemta vidējā iemaksu alga.  „Lai nodrošinātu pensiju kapitāla pirktspēju, varbūt būtu jāskatās nevis par vidējo algas pieaugumu valstī, bet tieši patēriņu cenu indeksa izmaiņas. Liela problēma, kāpēc to nevar darīt, jo mums ir liela ēnu ekonomika un liels īpatsvars ir minimālām algām. No ekonomiskā viedokļa veidojas disbalans. Tāpēc kaut ko mainīt, kompensēt būtu pārsteidzīgs un ekonomiski ne īsti pamatojams solis,” norāda Voļskis.

Jau ziņots, ka labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) un tiesībsargs Juris Jansons trešdien vienojās izstrādāt kompensācijas mehānismu tiem pensionāriem, kuru pensiju apmēru ietekmējis negatīvais kapitāla indekss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti