Pusdiena

Pusdiena 24.10.2016

Pusdiena

Pusdiena 25.10.2016

Uzsāktas reformas elektroenerģijas tirgū; lielu vērību pievērsīs fiksētajiem maksājumiem

Eksperts: OIK reforma – solis pareizajā virzienā; fiksētie maksājumi nedrīkst pieaugt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzsāktās reformas elektroenerģijas tirgū, pārskatot „Sadales tīklu” (ST) un uzsākot arī obligātās iepirkuma komponentes (OIK) reformu, ir solis pareizā virzienā, tomēr ir jāpievērš uzmanība tam, lai fiksētie maksājumi nesāktu veidot nesamērīgi lielu daļu no elektrības rēķiniem.

Tā norāda eksperti, aicinot politikas veidotājus pievērst uzmanību tam, lai tarifu un maksājumu pārskatīšana elektrības sektorā nekļūtu par traucēkli tirgus attīstībai.

ST tarifu pārskatīšana kopumā ir vērtējama kā pamatots solis pareizajā virzienā, tomēr bažas raisoša ir iecerētā elektroenerģijas ražotāju atbalsta jeb obligātās iepirkuma komponentes sistēmas reforma – tā uzskata nozares eksperts, uzņēmuma „AJ Power” vadītājs Roberts Samtiņš.

Viņa vērtējumā, obligātā iepirkuma sistēmas reformā viena no problēmām ir tas, ka no klientu viedokļa daļēji tā dublēs ST nesen ieviestos tarifus.

„Ja enerģētikā ir liels izmaksu slogs, kā tas notika ar ST tarifiem, kad tie vairāk tika pārnesti uz fiksēto daļu, un to varēja saprast kā mēģinājumu likt patērētājiem domāt par efektīvu slodžu izmantošanu; tad nākamā reforma par OIK, kas atkal palielinās izmaksu slogu, liks patērētājiem mazāk domāt par atjaunojamo resursu izmantošanu un energoefektivitāti, jo nevarēs ietekmēt šīs izmaksas. Tās lielākoties būs fiksēts maksājums, un patērētāji nebūs ieinteresēti kaut ko mainīt,” kritisks ir Samtiņš.

Kritiski ir jāvērtē fakts, ka, krītoties pašas elektrības cenām un vienlaikus palielinoties fiksētajiem maksājumiem elektrības rēķinos, klienti var zaudēt interesi par tirgus piedāvājumiem, kā arī ekonomiski nepievilcīgākas kļūst inovācijas, kas saistītas ar patēriņa efektivitātes paaugstināšanu vai autonomu elektrības ražošanas avotu izmantošanu, uzskata Samtiņš.

„Ja patērētājam pieaug izmaksas par elektroenerģiju, tad ir jādomā, ko darīt. Visvienkāršākais veids ir atrast izdevīgāko cenu; otrs ir sākt domāt par elektroenerģijas ražošanu uz vietas, objektā. Jebkurš izmaksu pieaugums veicina vēlmi domāt par to, kādā veidā to darīt. Taču, ja būs augsts izmaksu īpatsvars, ko nekādā gadījumā nevar ietekmēt, tad iniciatīva var samazināties,” norāda Samtiņš.

Tiesa, Ekonomikas ministrijas novērojumi liecina par to, ka tieši pašu patērētāju neieinteresētība bieži vien ir viens no iemesliem, kāpēc elektrības patērētāji pārmaksā.

Piemēram, ministrijas aplēses liecina, ka ir pieteikušās mazāk par pusi no mājsaimniecībām, kurām būtu tiesības saņemt atlaidi elektroenerģijas pieslēguma maksai.

„Ja cilvēks atbilst aizsargātā lietotāja statusam, tad mēs aicinām viņu izmantot to. Ja no 170 000 piesakās 80 000, tad pārējiem tā joprojām ir milzīga iespēja to darīt,” mudina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens („Vienotība”).

Tiesa, vienlaikus ST apkopotie dati liecina, ka uzsāktās elektroenerģijas tarifu un maksājumu reformas tomēr pakāpeniski ir sākušas sniegt cerēto efektu - no šā gada 1. jūnija līdz oktobra vidum aptuveni 25 000 klientu ir samazinājuši sava elektroenerģijas pieslēguma jaudu, tādā veidā faktiski atsakoties no pakalpojuma, kuru tie pilnībā neizmanto.

Ziņots, ka līdz ar 1.augustā stājušies spēkā SPRK apstiprinātie AS “Sadales tīkls” elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi (elektrības sadales jeb piegādes tarifi). Līdz ar to rēķinus ar jaunu tarifu struktūru un fiksētu maksu par pieslēguma nodrošinājumu mājsaimniecības un juridiskās personas saņēma septembra sākumā.

Par lielajiem elektrības rēķiniem jau iepriekš satraukumu pauda arī lauksaimnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti