Eksperts: Kandidāti valsts uzņēmumu padomēm tiek izraudzīti no noslēgta loka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Veidojot valsts kapitālsabiedrību padomju locekļu izraudzīšanās noteikumus, nav izdevies piesaistīt vairāk kandidātu no privātās sfēras un kandidātu loks ir diezgan noslēgts. Tā Latvijas Radio atklāja Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta (BKPI) Latvijas pārstāvniecības vadītājs Andris Grafs.

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts sagatavojis 17 ieteikumus valdībai un valsts kapitāla daļu turētājiem par padomes locekļu atlases procesu valsts kapitālsabiedrībās. Grafs skaidroja – lai gan valsts uzņēmumu padomju izvēli nosaka valdības noteikumi, tie atstāj samērā plašas interpretācijas iespējas.

Secināts, ka ir diezgan noslēgts atlasīto kandidātu loks un nav izdevies piesaistīt vairāk padomes locekļus no privātās sfēras ar lielu pieredzi finansu vadībā un risku uzraudzībā.

Tāpēc ir jāskatās, kā uzlabot nominācijas komisijas darbu, lai tā spētu piesaistīt vairāk kandidātu no privātā sektora. Būtu svarīgi strādāt četros virzienos šajā jomā, un daļa ieteikumu pat neprasa izmaiņas tiesību aktos, bet jautājums ir par to, kā ministrija jau tagad var uzlabot šo darbu.

Pirmkārt, būtu jāmazina formālā pieeja tam, kā atlasīt kandidātus padomēm. Šajā procesā ļoti palīdzētu atlases kompānijas, norāda Grafs. Otrkārt, atlases procesam jābūt centralizēta, un šajās atlases komisijās nevajadzētu piedalīties ar politiķiem saistītām personām.

Tāpat prasības kandidātiem nedrīkstētu būt ierobežojošas. Kā piemēru viņš minēja prasību par pieredzi finanšu risku vadībā kādā konkrētā jomā, kurā uzņēmums strādā. Tas sašaurina potenciālo kandidātu loku no citiem sektoriem.

Būtiska ir arī komunikācija. Kā piemēru Grafs norāda, ka ar paziņojumu par padomju locekļu atlasi ministrijas mājaslapā vien nepietiek, lai uzrunātu kandidātus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti