Panorāma

Būvnieki aizvien taupa uz materiālu kvalitāti

Panorāma

Turcija gaida latviešu uzņēmējus

Nodokļu slogam jāpieaug?

Eksperti brīdina: nākotnē nāksies palielināt nodokļu slogu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā ir viens no zemākajiem nodokļu slogiem Eiropas Savienībā. No visas valstī radītās preču un pakalpojumu pievienotās vērtības valdības un pašvaldību rīcībā nodokļu un nodevu veidā nonāk aptuveni 27%, bet vidējais rādītājs savienībā ir tuvāks 40%.   

Nodokļu likmju palielināšana pārsvarā ir sabiedrībā nepopulāra tēma, to pierāda arī nesenie minējumi par nākamgad gaidāmo pievienotā vērības nodokļa likmju iespējamo palielināšanu   līdz  22 vai 23 procentiem pašreizējā 21 vietā. Šī iniciatīva galvenokārt tika nosodīta, vienlaikus ekonomisti atgādina - lai arī budžets šobrīd pilda saistības, jau nākamajos gados gaidāmajiem papildus izdevumiem pensijām, aizsardzībai un citām sfērām ar pašreizējiem ieņēmumiem var nepietikt.

„Vai nu mēs veidojam labklājības valsti un atbalstam izglītību, medicīnu, aizsardzību, vai arī pasakām, ka to nedarīsim. Diskusija par to būs,” paredz „Swedbank” ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Uzņēmēju - nodokļu maksātāju sabiedriskās organizācijas atgādina, ka vēl nav izsmeltas iespējas efektīvāk apsaimniekot patlaban iekasētos nodokļus, lai runātu par to sloga palielināšanu. Līdz šim arī samazinot nodokļus, uzņēmējiem ir izdevies panākt to ieņēmumu palielinājumu. Šobrīd aktuāli ir mazināt nodokļus mazo un vidējo algu saņēmējiem.

„Tas nozīmē, ka viņiem būtu vairāk naudas uz rokas un varētu piesaistīt konkurētspējīgāku darbaspēku, nevis tas aizceļotu uz ārzemēm,” skaidro Nodokļu maksātāju biedrības pārstāvis Ivars Jakovels.

Finanšu ministrijā norāda, ka  patlaban konkrētu plānu par nodokļu sloga izmaiņām  darba kārtībā nav, taču skaidrs, ka vēl mazāks tas kļūt nevar.

„Stratēģija ir palielināt nepaliekamos minimumus mazo algu saņēmējiem, taču skaidrs, ka vairāk mazināt slogu nevar, drīzāk tas ir jāpalielina,” atzīst Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins.

Iniciatīva nodokļu likmju izmaiņās pieder politiķiem, un līdz rudenī gaidāmajām vēlēšanām šajā ziņā nekas nenotiks, taču pēc tam,  ja varu saglabās pašreiz valdošie spēki, varēs runāt, piemēram, par darbaspēka nodokļu mazināšanu un patēriņa – PVN, akcīzes un nekustamā īpašuma nodokļu celšanu.

„Pašreiz mēs to nepiedāvājam, taču, ja uzņēmēju organizācijas spēs argumentēt, ka konkurētspējai vajag mazināt darba spēka nodokļus, kompensējot tos patēriņa daļā, Tto izvērtēs,” sola ekspremjers, Saeimas deputāts Valdis Dombrovskis („Vienotība”).

Arvien aktuāla ir arī nodokļu iekasēšanas uzlabošana un ēnu ekonomikas apkarošana. Kaimiņi igauņi, kur nodokļu sistēma daudz neatšķiras no Latvijas, spēj nodrošināt par trešdaļu lielākus ieņēmumus valsts kasē.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti