Eksperti atzinīgi vērtē iespēju «Citadeles» akcijas nākotnē tirgot biržā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Bankas „Citadeles” tālāko attīstības stratēģiju un darbības plānus tās nākamie īpašnieki pagaidām vēl nav atklājuši, solot ar plašāku informāciju dalīties vien pēc darījuma noslēgšanās, kas iecerēta mēneša beigās. Tomēr jauno bankas īpašnieku pārstāvis sarunā ar medijiem neizslēdza iespēju, ka bankas akcijas nākotnē varētu nonākt publiskā tirdzniecībā. Eksperti šādu soli vērtē atzinīgi un pauž, ka tas bija jāizdara jau valstij.

Valdības lēmums pārdot banku „Citadele” investoru grupai no ASV jau ir paspējis izpelnīties kritiku par faktu, ka no sabiedrības tiek slēpti daudzi bankas iegādes nosacījumi. Arī lēsts, ka, ar darījumu nogaidot, iespējams, valdība banku varētu pārdot dārgāk. Tomēr bankas jaunā līdzīpašnieka Timotija Kolinsa teiktais vieš cerību, ka, iespējams, bankas akcijas varētu nonākt publiskā tirdzniecībā biržā.

Finanšu eksperti jau iepriekš vairākkārt ir pauduši, ka tas būtu ļoti vēlams risinājums, jo „Citadeles” akcijas biržā dotu stimulu Latvijas finanšu tirgus attīstībai.

Investīciju eksperts Hermanis Juzefovičs gan uzskata, ka „Citadeles” akcijām vajadzēja nonākt biržā jau agrāk: „Tas ir jādara obligāti – jābūt biržā kotētam uzņēmumam. Bet tas bija jāizdara nevis kādam citam, bet mūsu valstij, valsts ierēdņiem. Dot iespēju mūsu pilsoņiem iegādāties valsts bankas akcijas, un tādā veidā tā kļūtu no valsts bankas par pilsoņu banku.

Juzefovičs arī pauž šaubas, vai „Citadeles” akcijas patiešām nonāks biržā, tomēr atzīst, ka tas būtu ļoti pozitīvi vērtējams notikumu pavērsiens: „Tas būtu vislabākais, kas vien varētu būt. Jo bankas visā lielās pasaulē ir akciju sabiedrības, kuru akcijas tiek tirgotas. Pie mums nav neviena banka, nerunāšu par zviedru bankām.”

„Citadeles” akciju nonākšana biržā, iespējams, būtu viens no veidiem, kā sabiedrība kopumā varētu gūt lielāku atdevi no valsts izlolotās bankas.

Kā iepriekš Latvijas Radio uzsvēra ekonomists Jānis Ošlejs, šobrīd banku akciju vērtība daudzu iemeslu dēļ nav īpaši augsta, bet nākotnē tā varētu augt: „Šajā brīdī finanšu institūciju vērtība Latvijā nav pārāk augsta. Un iemesls ir karš Ukrainā un iespējamās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju. Eiropas Savienība lielākoties sankcijas pašlaik liek finanšu jomā, vienā vai otrā veidā tas var atsaukties arī uz Latvijas bankām, piemēram, tiktu ierobežotas nerezidentu darbības. Latvijā ir mēģinājumi aizliegt nerezidentiem ieguldīt nekustamā īpašumā. Tam visam ir neskaidras, bet kaut kādas sekas finanšu sektorā.”

Arī Latvijas valdība iepriekš bija atzinusi, ka vērtējusi „Citadele” bankas akciju kotāciju biržā kā vienu no iespējamajiem rīcības scenārijiem, tomēr tā neslēpa, ka šāda iespēja tiks izvērtēta tad, ja bankai netiks atrasts investors. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti