Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu Ojāru Spārīti

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Mārtiņu Kazāku

Ekonomists Kazāks: Latvijas ekonomika var augt ātrāk un iedzīvotāji dzīvot labāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ja Latvijā aktīvāk apkarotu ēnu ekonomiku, uzlabotu nodokļu politiku un veiktu strukturālās reformas, tad ekonomika augtu krietni ātrāk un iedzīvotāji dzīvotu labāk, šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pauda "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Pērn Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu audzis par aptuveni 1,5%. Šo ekonomikas izaugsmi Kazāks 10 baļļu sistēmā novērtēja ar 6, bet norādīja, ka šogad cerības ir uz 8.

"Šogad mēs šļūksim krietni ātrāk uz augšu," teica Kazāks, uzsverot –  sagaidāms, ka Latvijas IKP pieaugums šogad sasniegs aptuveni 3%, kas tik un tā nebūtu pietiekoši liela izaugsme.

Pēc ekonomista teiktā – Latvijas ekonomika var augt krietni ātrāk un arī iedzīvotāju dzīves kvalitāte un ienākumi var būt krietni labāki, ja Latvijas tautsaimniecībā izdara dažas svarīgas lietas.

Viens no darāmajiem darbiem – ēnu ekonomikas aktīvāka apkarošana. Īstermiņā pasākumi šajā jomā var būt sāpīgi, bet ilgākā laikā tie dos ekonomikai uzrāvienu, pārliecināts Kazāks.

Tāpat, viņaprāt, jāstrādā pie nodokļu politikas uzlabošanas, kā arī strukturālajām reformām izglītībā, reģionos.

Ekonomists atzīmēja – par to, ka "ilgtermiņa lietu labā kaut kas tomēr ir jāsāk darīt", liecina iedzīvotāju neapmierinātība ar lēno ekonomikas izaugsmi. Ātri risinājumi uzlabojumiem gan nav iespējami, jo strukturālās izmaiņas ir "diezgan lēns process".

Runājot par Finanšu ministrijas (FM) plāniem aprīli nākt klajā ar piedāvājumu nodokļu politikas izmaiņām, Kazāks atzina, ka viņš grib cerēt, ka briestošās pārmaiņas būs labas. Taču diezin vai FM piedāvās konkrētu risinājumu, jo tā izstrāde nav vienkārša, turklāt tuvojas pašvaldību un Saeimas vēlēšanas, sacīja ekonomists.

Tiesa, būtu labi, ja uzņēmēji varētu laikus saprast – kuras lietas nodokļu politikā tiks mainītas un kuras ne.

"Ir vesela virkne lietu, kas noteikti ir jāmaina, piemēram, tas pats mikrouzņēmumu nodoklis esošajā formā, kāds tas ir, un jo īpaši, kā tas tiek izmantots, cik plašs iedzīvotāju un strādājošo loks to izmanto, tas Latvijas ekonomikai nav panesami," teica Kazāks.

Viņš norādīja, ka arī pārējos nodokļos iespējamas "kādas rokādes", taču, cerams, ka tās nebūs pārāk straujas. "Man reizēm, redzot tos iespējamos variantus, liekas – varbūt tik traki tos visus kloķus neraustām. Labāk mierīgāk," sacīja Kazāks.

Ekonomists piebilda, ka viņu māc bažas par to, ka līdz aprīlim palicis pavisam maz laika nodokļu politikas izmaiņu izstrādei.

"Es iesaku koncentrēties uz sāpīgākām lietām – uz mikrouzņēmuma nodokli un skatīties, kā mazināt ēnu ekonomiku, lai visi uzņēmumi būtu vienādās pozīcijās."

Jau ziņots, ka Pasaules Banka par 300 000 eiro  veica pētījumu par Latvijas nodokļu sistēmu. Pasaules Bankas secinājumus valdība plāno izmantot gan vidējā termiņa nodokļu politikas pamatnostādņu izveidei, gan arī 2017.gada valsts budžeta izstrādē.

Pasaules Bankas eksperti secinājuši, ka Latvijā ir augsta nevienlīdzība pēc nodokļu nomaksas. Tāpēc viņi iesaka Latvijai ieviest darbaspēka nodokļu progresivitāti 19% zemajām, bet 29% lielajām algām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti