Ekonomikas ministrija tomēr grib vērtēt iespēju sūdzēt tiesā Lipmana ģimeni «Grindeks» akciju dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekonomikas ministrija tomēr domā par iespēju sniegt prasību tiesā, lai prasītu piedzīt zaudējumus no uzņēmēja Kirova Lipmana ģimenes, kas iepriekš kontrolēja vairāk nekā pusi farmācijas uzņēmuma “Grindeks” akciju un nepildīja likuma prasības par obligātā atpirkuma piedāvājuma izteikšanu mazākumakcionāriem, tai skaitā valstij, kurai pieder 2,3% akciju. 

Ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (“Vienotība”) padomniece Agita Baltbārde piektdien pēcpusdienā pēc publikācijas par iespējamajiem valsts zaudējumiem šajā lietā  portālam Rus.lsm.lv norādīja, ka Ekonomikas ministrija tuvākajā laikā piedāvās valdībai pilnvarot ministriju un 2,3% “Grindeks” akciju turētāju Privatizācijas aģentūru “izvērtēt iespēju vērsties valstij tiesā pret Limpaņu ģimeni par zaudējumu piedziņu saistībā ar obligātā atpirkuma piedāvājuma neizteikšanu”.

 Šobrīd Privatizācijas aģentūra arī pilda Ministru kabineta uzdevumu pārdot valstij piederošās “Grindeks” akcijas atklātā izsolē.

Jau vēstīts, ka Latvijas valstij pieder 219 800 akcijas farmācijas uzņēmumā „Grindeks”, kas ir aptuveni 2,3% no kompānijas kapitāla. Akcijas nodotas apsaimniekošanā Privatizācijas aģentūrā. Šogad 26.septembrī valdība nolēma šīs akcijas pārdot izsolē, kas notiks 8.novembrī. Noteiktā minimālā cena ir 3,78 eiro par akciju, un par visu valstij piederošo paketi var iegūt vismaz 830 800 eiro.

Bet saskaņā ar Finanšu instrumentu likumu „Grindeks” vairākuma akcionāriem – Kirovam Lipmanam un viņa dēlam Filipam - pirms dažiem gadiem bija jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums mazākuma akcionāriem par vienas akcijas bilances vērtību, kura saskaņā ar 2014.gada bilanci sasniedza 11,31 eiro. Taču tas nenotika, un pārkāpumu atzina gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija, gan Augstākā tiesa.

Ja toreiz Lipmana ģimene pildītu likuma prasības, valsts, piekrītot akciju pārdošanai, varētu iegūt 2,486 miljonus eiro jeb par 1,65 miljoniem eiro vairāk nekā minimālais ieguvums izsolē.

FKTK atzina, ka mazākuma akcionāriem ir tiesības piedzīt zaudējumus caur tiesu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti