Ekoloģiskās cūkas nobaro divreiz ilgāk nekā parastās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ekoloģiski audzētas cūkgaļas iegūšanai nepieciešami aptuveni deviņi mēneši, kamēr parastās jeb koncevencionāli audzētās cūkas nepieciešamo masu sasniedz nepilnos piecos mēnešos. Lielākā atšķirība ir cūku ēdienkartē - bioloģiski audzētie lopiņi līdzās graudiem tiek baroti arī ar kartupeļiem, operācijā “Cūkgaļa” noskaidroja Latvijas Televīzijas raidījums “Aizliegtais paņēmiens”.

Mēģinot saprast, ar ko no parastās cūkgaļas atšķiras ekoloģiski audzētā produkcija, raidījums “Aizliegtais paņēmiens” devās uz saimniecību “Kunturi” Rūjienas novadā, kas pirms desmit gadiem no graudkopības pārorientējās uz cūku audzēšanu. "Kunturu" ganāmpulkā ir gandrīz 5000 rukšu, tostarp arī ekoloģiski audzētie.

“Tiem, kas neko nesaprot no cūkkopības, četri līdz pieci tūkstoši varbūt liekas liels skaits cūku, bet īstenībā globāli tā nav liela saimniecība. Protams, tā ir lielāka nekā ģimenes saimniecība, bet tā nav rūpnieciska saimniecība, lai varētu nemitīgi dzīt uz leju pašizmaksu un ar vairumu iekarot tirgu. Līdz ar to mums ir jābūt drusku gudrākiem un jādomā veidi, kā izdzīvot un pastāvēt arī nākotnē,” atzina SIA “Kunturi” vadītājs Jurģis Krastiņš.

Viens no veidiem, kā izdzīvot konkurences apstākļos, ir ekoloģiskā cūkkopība. “Kunturos” šadā veidā gadā izdodas izaudzēt ap 90 cūkām. Atsķirībā no konvencionāli audzētām cūkām, eko rukšiem ir iespēja izskrieties. Parastajām cūkām skriet apkārt neļauj - tām tikai jāēd, un tāpēc tās izaug ātrāk.

100 kilogramus parastā cūka sasniedz apmēram piecos mēnešos, kamēr eko cūkām vajag aptuveni deviņus. Šķirņu krustojumos atšķirību neesot, bet barošanā gan.

Masas sasniegšanai cūkām svarīgi uzņemt proteīnus, bet ekoloģiskā veidā tas izdarāms grūtāk. Proti,   konvecionāli audzētos graudos proteīnu īpatsvars ir ap 12%, bet bioloģiskajos - tikai  apmēram 9%. Lopkopji atzīst, ka tas arī ir ekoloģiskas saimniecības lielais izaicinājums - izdomāt, kā nodrošināt pietiekami daudz proteīnu ar bioloģiski audzētiem barības līdzekļiem.

“Tās cūciņas ēd bioloģiski audzētus graudus un kartupeļus, šīs [parastās cūkas] kartupeļus neēd, tā arī ir galvenā atšķirība,” pastāstīja SIA “Kunturi” ražošanas vadītāja Santa Preimane.  

Vai citviet Eiropas Savienībā audzētā cūkgaļa ir labāka vai sliktāka par "Kunturu" produkciju, Krastiņš atbildēt neņēmās, bet garantēja, ka “Kunturos” cūku dzīvi visi ciena, gan izvēloties tās barot tikai ar pašu audzētiem graudiem, gan nodrošinot tām nepārblīvētus aizgaldus un sekojot līdzi fermu mikroklimatam.

LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” operāciju “Cūkgaļa” par to, kādas ir galvenās atšķirības starp dažādu piegādātāju piedāvāto cūkgaļu un vai cena nosaka labu garšu, skatieties pirmdienas vakarā plkst. 19.30  Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā un interneta tiešraidē replay.lsm.lv/lv.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti