Eiropas Komisija Latvijas ekonomikas izaugsmi šogad prognozē 1,9% apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas ekonomikas izaugsmi Eiropas Komisija (EK) šogad prognozē 1,9% apmērā, sacīja EK priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Izaugsmes temps ir lēnāks nekā pagājušajā gadā, kas lielā mērā ir saistīts ar samērā lēnu Eiropas Savienības (ES) fondu ieviešanu un attiecīgi zemāku investīciju apjomu, skaidroja Dombrovskis. Tas būtiski ietekmē arī būvniecības sektoru, kas šī gada pirmajā pusē ir samazinājies par gandrīz 20%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, teica politiķis.

Tomēr, kā skaidroja EK viceprezidents, iekšējā patēriņa kāpums un izaugsme citās nozarēs kompensē investīciju un būvniecības kritumu.

Bezdarba līmenis turpina pakāpeniski samazināties. Tiek prognozēts, ka 2017.gadā izaugsmes temps atkal palielināsies - līdz 2,8% -, bet 2018.gadā sasniegs jau 3%. Straujāka izaugsme tiek saistīta ar sagaidāmo investīciju kāpumu, sākot virkni Eiropas Savienības finansētu projektu un pieaugot tautsaimniecības kreditēšanai.

Būtiskākais ir ņemt vērā, ka, pasaulē pieaugot globālajiem riskiem, arī Latvijai būtiski ievērot stingru fiskālo disciplīnu, teica Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka ES valstu ekonomikas ir pierādījušas savu noturību. "Nākamajā gadā mēs sagaidām ekonomikas izaugsmi visās dalībvalstīs. Ņemot vērā pasaulē pieaugošo nestabilitāti, pašlaik ir vēl svarīgāk ievērot stabilu un piesardzīgu makroekonomisko un budžeta politiku. Taču tikpat būtiski ir arī vērsties pret nevienlīdzību mūsu sabiedrībās, lai neviens nejustos atstāts novārtā," izteicās Dombrovskis. 

Vel februārī EK norādīja, ka Latvijas ekonomika uzrāda stabilu izaugsmi, kas ir labāka, nekā Eiropas Komisija (EK) prognozēja 2015.gadā, un  šī gada sākumā  EK paredzēja Latvijas ekonomikai  izaugsmi 3,1%.

Jau ziņots, ka  Latvijas Banka samazinājusi Latvijas šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi. Centrālā banka lēš, ka Latvijas IKP šogad pieaugs vien par 1,4%. Latvijas Banka pirmo reizi savu IKP pieauguma prognozi samazināja šā gada martā  – no iepriekš lēstajiem 2,7% līdz 2,3%. Šīs vasaras sākumā centrālā banka atkal koriģēja savu prognozi, lēšot, ka Latvijas IKP šogad pieaugs nevis 2,3%, bet 2% apmērā. Tagad tiek lēsts, ka Latvijas tautsaimniecība šogad pieaugs vēl lēnāk – par 1,4%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti