Dūklavs: Situācija piena nozarē ir ļoti sarežģīta; iespējami zemnieku bankroti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pašreizējā situācija piena nozarē ir sarežģīta un nav izslēgts, ka krīzes dēļ viens otrs piena ražotājs nozari pametīs, intervijā Latvijas Radio atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

Viņš nepiekrīt viedoklim, ka zemnieki masveidā likvidēs savas saimniecības, taču kādam, iespējams, nāksies likvidēt savu ganāmpulku, teica zemkopības ministrs.

Dūklavs atzina, ka augusta beigās viņam paredzēta tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) komisāru, lai runātu par iespējamo atbalstu piena ražotājiem. Cerības saņemt atbalstu Latvijai ir, jo pērn Eiropas Komisijā (EK) norādīts – ja situācija piena nozarē šogad neuzlabosies, tad EK ir gatava atkārtoti izskatīt  palīdzības sniegšanu. “Kādi būs rezultāti – to varēs pateikt, kad būšu ticies,” piebilda ministrs.

Viņš gan norādīja, ka situācija nozarē ir sarežģīta saistībā ar Krievijas noteikto embargo piena produktu importam. Tas gan neattiecas tikai uz Latvijas, bet visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu piena produktu ražotājiem, kuri saskaras ar grūtībām atrast jaunus produktu noieta tirgus.

Ministrs atzina, ka arī ES intervencē cena ir sarukusi – agrāk piena pulveris no pārstrādātājiem iepirkts par 180 eiro tonnā, bet tagad – par 162 eiro. Par spīti tam, viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēumiem “Food Union” izšķīries piena pulveri pārdot intervencē.

Kā zināms, ES intervencē par noteiktu cenu iepērk noteiktus produktus gadījumos, kad tirgū veidojas ievērojami šo produktu uzkrājumi, kurus ir grūti pārdot. ES intervencē uzpirktos produktus talāk realizē trūcīgām personām vai izmanto citiem mērķiem.

Jau vēstīts, ka par vadošā piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" lēmumu samazināt piena iepirkuma cenu. Zemniekus satrauc, ka šim solim varētu sekot arī citi Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti