Panorāma

"Panorāmas" arhīvu apskats 14.01.

Panorāma

Igaunijā izdevies samazināt dabiskā pieauguma kritumu

Krimuldas novadā turpinās slimo cūku izkaušana

Dūklavs: Āfrikas cūku mēra skartais uzņēmums saņems kompensācijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzņēmums “Ancers”, kuram piederošajā cūku fermā Krimuldā 14.janvārī tika atklāts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, saņems kompensāciju par visiem piespiedu kārtā nokautajiem dzīvniekiem. Tā svētdien Latvijas Televīzijai apliecināja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība (ZZS)).

Aplēst zaudējumus vēl nevar, tomēr tie būs mērāmi vairākos simtos tūkstošu eiro. Grūtības cūkaudzētājiem būs arī banku kredītu atmaksu un Eiropas Savienības fondu līdzekļu piesaistes kritēriju izpildi. Lai īpaši pasargātu dzīvniekus, nesen te izbūvēta moderna biodrošības sistēma, kas kā piemērs rādīts vairāku Eiropas valstu pārtikas drošības speciālistiem.

Zemkopības ministrija uzņēmumam kompensēs nokauto dzīvnieku izmaksas. Tāpat solīts palīdzēt sarunās ar bankām. Kā saimniecībā nonākusi slimība, atbildes aizvien nav. Šobrīd zināms, ka tā sākusies vienā fermas vietā. Tikmēr ar ierobežojumiem jārēķinās citu dzīvnieku audzētājiem. 

"Pirmdien nāksim kopā un skatīsimies. Saimnieks arī ir uz vietas. Kā līgumos raksta, te ir „force majore” apstākļi. Nu, tie te ir. Te ir bankas jautājums, kredīta jautājums, skatīsim visas tās lietas kopā," norāda Dūklavs.

Kā Āfrikas cūku mēris nonācis saimniecībā, nav skaidrs arī Pārtikas un veterinārajam dienestam, jo nesen saimniecībā izveidota moderna biodrošības sistēma, kas bijusi viena no labākajām Latvijā.

Tikmēr uzņēmuma “Ancers” saimniecībā, kurā līdz šim audzēti šķirnes sivēni, jau otro dienu Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadībā turpinās cūku masveida izkaušana. Ap novietni noteikta aizsardzības zona, kurā tuvāko 10 dienu laikā citām saimniecībām būs aizliegts pārvietot jebkurus mājlopus. Pēc izkaušanas pabeigšanas aizliegums saglabāsies tikai cūku pārvietošanai. Kad “Ancers” varēs atsākt darbu savā Krimuldas saimniecībā, šobrīd nav skaidrs.

"Principā ap konkrēto fermu tiek noteikta trīs kilometru aizsardzības zona un desmit kilometru uzraudzības zona, no kuras cūkas gaļas kustība ārā netiks pieļauta. Trīs kilometru zonā septiņas dienas arī citi dzīvnieki nevarēs tikt izvesti, un tāpēc visām saimniecībām ir uzlikti liegumi datu bāzē. Šeit runa ir par lauksaimniecības dzīvniekiem," iepriekš intervijā Latvijas Radio skaidroja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Jau vēstīts, ka konstatēts šogad pirmais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām. Slimība skārusi lielu cūku novietni “Rukas” Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku.

Tāpat PVD ģenerāldirektors iepriekš atzina, ka visas Āfrikas cūku mēra "epopejas" laikā "Rukas" ir lielākā slimības skartā ferma.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri mājas cūkām tika konstatēts pagājušā gada 22. septembrī Gulbenes novada Rankas pagastā, kad slimības dēļ nācās likvidēt 119 mājas cūkas. Kopumā pagājušajā gadā Āfrikas cūku mēris konstatēts trijās Latvijas saimniecībās. Slimības dēļ tika likvidētas 311 mājas cūkas.

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties meža cūku populācijā. Šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts jau 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti