Panorāma

Varas partijām reitingus mazina protesta balsotāji

Panorāma

Atliek tiesas lēmumu lietā pret bijušajiem "Parex bankas" īpašniekiem

V.Dombrovskis jauna izaicinājuma priekšā

Dombrovskis: Pāragri spriest par «Brexit» ietekmi uz ES ekonomiku ilgtermiņā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pašlaik ir pāragri spriest, kādu ietekmi uz Eiropas Savienības (ES) ekonomiku ilgtermiņā atstās Lielbritānijas lēmums pamest ES, to intervijā Latvijas Televīzijai atzina Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš norādīja – tas, kādu ietekmi uz ES ekonomiku ilgtermiņā atstās Lielbritānijas iziešana no ES bloka, būs atkarīgs no tā, kāds sadarbības modelis tiks izvēlēts starp Lielbritāniju un ES.

Pirmais modelis paredz, ka Lielbritānija saglabā pieeju ES iekšējam tirgum, bet otrs – tā vairāk distancējas no ES un aiziet no tās iekšējā tirgus.

Dombrovskis atzina, ka Lielbritānijas finanšu pakalpojumu nozarei, kas ir visai nozīmīga šai valstij un arī ES kopumā, ir izdevīgāks ciešākas sadarbības modelis, kas ir vienkāršāks un arī atstātu mazāku ietekmi uz ES un Lielbritānijas ekonomiku.

Vaicāts, vai lēmums par "Brexit" un ar to saistītā neziņa ietekmēs Lielbritānijas un ES ekonomiku tuvākajos divos gados, Dombrovskis norādīja – atsevišķas starptautiskas organizācijas pēc "Brexit” lēmuma ir nākušas klajā ar savām prognozēm, cik lielā mērā tuvākajos gados saruks ekonomikas izaugsmes tempi. Taču šādas prognozes, pēc Dombrovska domām, šobrīd nav iespējams izteikt.

"Pašreiz to precīzi nevar pateikt, jo tas nebalstās uz kaut kādiem objektīviem datiem - jo objektīvi Lielbritānija turpina atrasties Eiropas Savienībā, - bet tieši uz šiem konfidences rādītājiem, kurus ir daudz grūtāk prognozēt," teica Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka EK pagaidām negrasās pārskatīt savas ES ekonomikas izaugsmes prognozes.

Pēdējās dienās finanšu tirgos ir redzama stabilitāte atšķirībā no nervozitātes, kas bija vērojama pirmajās dienās pēc "Brexit" lēmuma, teica Dombrovskis, norādot – uzņemoties par finansēm atbildīgā komisāra pienākumus, primārais būs nodrošināt finanšu tirgus stabilitāti ES.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas pilsoņu vairākums ceturtdien, 23.jūnijā, notikušajā vēsturiskajā referendumā izšķīrās par  Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. "Brexit" atbalstīja 51,9%, pret bija 48,1% balstiesīgo iedzīvotāju.

Pagājušās nedēļas nogalē Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers aicinājis Dombrovski pārņemt britu eirokomisāra Džonatana Hila pienākumus, kurš pēc Lielbritānijas referenduma iznākuma paziņoja par atkāpšanos no amata. Hils bija atbildīgs par finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti