Panorāma

ASV svin Lāčplēša dienu

Panorāma

Aukle piepilda sapni zemessardzē

Deputātu algas arī turpmāk pārskatīs reizi gadā

Deputātu algas arī turpmāk pārskatīs reizi gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Priekšlikums Saeimas deputātu algas noteikt reizi četros gados – līdz ar katru jaunu sasaukumu, parlamenta Budžeta komisijā piektdien, 11.novembrī, neguva atbalstu. 

Līdz ar to arī turpmāk parlamentāriešu algas tiks pārskatītas katru gadu, kas nozīmē, ikmēneša ienākumi deputātiem pieaugs arī nākamgad.  

Diskusijas pirms pēdējā budžeta lasījuma Saeimas budžeta komisijā notika arī piektdien un lielākoties bez lielām domstarpībām. Daļu sarežģītāko likumprojektu un priekšlikumu, piemēram, par jaunzņēmumiem, deputāti atlika uz nākamo nedēļu.

Taču asāka vārdu pārmaiņa izvērtās, diskutējot par atalgojuma jautājumiem.

Opozīcijā esošā Reģionu apvienība piedāvāja Saeimas deputāta mēnešalgu aprēķināt, sākoties viņa pilnvarām, un tā nemainītos līdz pilnvaru izbeigšanās brīdim, taču tas neguva atbalstu.

Šobrīd ir spēkā sistēma, ka deputātiem, tāpat kā, piemēram, ministriem, alga, reizinot ar noteiktu koeficientu, ir piesaistīta vidējai algai valstī, un līdz šim tas nodrošinājis algas palielināšanu jau vairākus gadus pēc kārtas.

“Uz četriem gadiem ir iespējams nofiksēt atalgojumu, lai katru gadu nebūtu jāpalielina šis atalgojums tādā veidā, kā tagad, jo tas tracina sabiedrību. Dzīves dārdzība sabiedrībai pieaug, bet dzīves līmenis deputātiem nez kāpēc uzlabojas. Tā nav normāla situācija,” uzsvēra Reģionu apvienības pārstāvis Mārtiņš Bondars.

“Esošā sistēma ir ļoti loģiska, lai deputātu, arī Bondara kungu, motivētu strādāt labāk, lai augtu vidējā alga. Ja Bondara kungs nejūtas nopelnījis, jūs droši varat atteikties no sava atalgojuma vai vismaz daļas,” uz to atbildēja Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis (“Vienotība”).

Koalīcijas pusē šoreiz bija arī pārējās opozīcijas partijas. Tas nozīmē, ka deputāta alga, kas šogad ir par 157 eiro lielāka nekā pērn, nākamgad pieaugs vēl par 167 eiro.  Deputātu atalgojums kopā ar maksājumiem par dalību dažādās komisijās un citām piemaksām oktobrī svārstījās no 1600 līdz 2600 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, liecina Saeimas informācija

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti