Panorāma

Policija notver spridzekļa mulāžas autoru

Panorāma

Krievijas opozīcijai vājas izredzes

Diferencēts neapliekamais minimums būs

Darba devēji un arodbiedrības aicina atteikties no diferencētā neapliekamā minimuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas valdībai būtu jāapsver atteikšanās no diferencētā neapliekamā minimuma iedzīvotāju ienākumiem - šādu viedokli otrdien, 6.septembrī, trīspusējās sadarbības padomes sēdē pauduši sociālie partneri Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS).

Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes sēdē gan uzņēmēju pārstāvji, gan arodbiedrības atbalstīja valdības plānoto minimālās algas palielinājumu par 10 eiro, bet asi kritizēja diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu.

LBAS pārstāvis Egīls Baldzēns uzsver - diferencētais neapliekamais minimums ir izrādījies neveiksmīgs risinājums, kas vienkārši nodokļu nastu noveļ no vienu strādājošu pleciem uz citu strādājošo pleciem.

"Arodbiedrības saka to, ka mums ir jāpārskata šis diferencētais neapliekamais minimums. Tas ir fiskāli neitrāls, un tas nozīmē, ka tas nerada zaudējumus pašvaldības un valsts budžetā, bet tajā pašā laikā tas ir tāds, ka vienai darbinieku daļai tas nepārtraukti tiek samazināts, bet otrai daļai tiek pielikts klāt.

Mūsu mērķis ir tāds, lai darbiniekiem kopumā pieaugtu šis neapliekamais minimums," teica Baldzēns.

Darba devēji un arodbiedrības aicina atteikties no diferencētā neapliekamā minimuma
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Tikmēr premjerministrs Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) norādīja, ka pirms kritizēšanas jāizmēģina modeļa darbība reālajā dzīvē.

"Finanšu ministrijas arguments par to, ka mums ir jāļauj šim modelim stāties spēkā un jāskatās ietekme un efekts, ir vērā ņemams. Tāpēc kaut ko mainīt mēs nevaram. Nav jau liegts, ja strādās slikti, ka nevar mainīt, bet piekritīsiet, ka neļaut pirmajā gadā skatīties, kā tas modelis dabā strādā, arī nav pareizi, un es respektēju iepriekšējās valdības pieņemtos lēmumus," teica Kučinskis.

Darba devēju konfederācija arī vairākkārt norādīja uz ļoti zemo Latvijas konkurētspēju Baltijas valstu vidū, savukārt arodbiedrības valdībai prasīja palielināt nākamā gada veselības nozares budžetu par vēl 20 miljoniem eiro. Kučinskis gan aicināja atturēties no šādām prasībām, kas apdraud nākamā gada budžetu, tomēr nolēma sasaukt īpašu tieši šim jautājumam veltītu Trīspusējās sadarbības padomes sēdi

Jau ziņots, ka, pieņemot 2016.gada valsts budžetu, iepriekšējā valdība vienojās no šā gada 1. janvāra Latvijā pakāpeniski sākt ieviest diferencēto ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu.

Šogad minimālais mēneša neapliekamais minimums saglabājies līdzšinējo 75 eiro apmērā un to piemēros visiem strādājošajiem, taču turpmākajos gados tas samazināsies. Iedzīvotājiem ar zemākām algām - līdz 380 eiro mēnesī - diferencētais neapliekamais minimums šogad ir 100 eiro mēnesī. Šie nodokļu maksātāji pārmaksāto nodokli varēs saņemt, iesniedzot ienākumu deklarāciju par taksācijas gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti