Darba devēji būtu gatavi atbalstīt «loģisku» progresīvā nodokļa sistēmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK)  ir pret iecerēto solidaritātes nodokli, bet kopumā tā atbalsta progresīvā ienākuma nodokļa sistēmas ieviešanu, to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" teica LDDK vadītāja Līga Meņģelsone.

Pēc viņas teiktā, darba devēji ir par solidaritāti un ir gatavi sarunām par "jaunas, loģiskas un pamatotas" progresīvā ienākuma nodokļa sistēmas izveidi.

Pēc Meņģelsones teiktā, LDDK ir pret iecerēto solidaritātes nodokli, jo tā ieviešanas gadījumā daļa no cilvēka sociālās apdrošināšanas naudas tiktu aizskaitīta uz kopbudžetu "kaut kam".

LDDK varētu piekrist solidaritātes nodokļa ieviešanai, ja šis nodoklis tiktu ieviests uz laiku, piemēram, uz gadu, lai risinātu krīzes situāciju budžetā. Vēl viena iespēja ir atcelt sociālo apdrošināšanas iemaksu griestus.

Darba devēji būtu gatavi atbalstīt «loģisku» progresīvā nodokļa sistēmu
00:00 / 08:45
Lejuplādēt

Arī DNB bankas ekonomists Pēteris Strautiņš atzina, ka solidaritātes nodoklis "nav pati veiksmīgākā ideja un īpaši gudra pieeja nodokļu politikā".

Gudras nodokļu politikas gadījumā "brēka" par izmaiņām būtu maza, kā tas nebūt nav solidaritātes nodokļa gadījumā, piebilda Strautiņš. Viņaprāt, plānotais diferencētais neapliekamais minimums arī ir "neērta un neveikla konstrukcija".

"Skatoties uz nodokļu sistēmu kopumā, tad pavisam noteikti, ja es gribētu palielināt progresivitāti, tad nesāktu ar darba nodokļiem - tiem nodokļiem, kurus maksā vai aprēķina no algas. Tur būtu nekustamā īpašuma nodoklis, ienākuma nodoklis, ar ko apliek ienākumus no visāda veida īpašumiem. Ar to būtu jāsāk.

Ekonomists: Solidaritātes nodoklis "nav pati veiksmīgākā ideja"
00:00 / 04:22
Lejuplādēt

Latvijā patlaban, visdrīzāk, lielākā aplamība nodokļu sistēmā ir tieši nesabalansētība starp nodokļiem, ko uzliek uz darba ienākumiem un ienākumiem no visdažādiem īpašumiem," teica Strautiņš.

Jau vēstīts, ka nolūkā papildināt valsts budžeta ieņēmumus valdība atbalstījusi arī Solidaritātes nodokļa likumu, kas paredz no nākamā gada ieviest īpašu solidaritātes nodokli. Tā likme būs vienāda ar valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi, kas patlaban ir 34,09%, taču nodokļa ieņēmumi nonāks nevis valsts sociālās apdrošināšanas budžetā, bet gan valsts pamatbudžetā.

Solidaritātes nodoklis gan būs jāmaksā tikai visdāsnāk atalgotajiem strādājošajiem, kuru ienākumi pārsniedz sociālo iemaksu griestus, kas patlaban ir 48 600 eiro gadā.

Pret solidaritātes nodokļa ieviešanu asi iebilst lielākās uzņēmēju organizācijas - LDDK un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Tās kā alternatīvu piedāvājušas celt pievienotās vērtības nodokļa likmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti