Dienas ziņas

Ventspils vecpilsētu glābj ar dārgu dzīvokļu projektu

Dienas ziņas

Skolēni izvēlas nākotnes profesiju

Zemnieki pievēršas loku audzēšanai

Daļa Vidzemes zemnieku ziemā audzē lokus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ziemā, kad mazāk lauku darbu, zemnieki pievēršas citām saimniekošanas nozarēm, piemēram, Vidzemē patlaban daudzās saimniecībās audzē sīpollokus.

Arī Trikātas pagasta “Kalnavīteros” ik dienu novāc vairākus desmitus kilogramu loku, ar tiem apgādājot vietējos veikalu tīklus.

Saimnieki vērtē – lai arī pieprasījums pēc šiem zaļumiem ziemas sezonā ir mainīgs, sīpolloku audzēšana ir perspektīva nozare, kas nodrošina darbu visa gada garumā.  

Zemnieku saimniecībā “Kalnavīteri” divās siltumnīcās 500 kvadrātmetru platībā zaļo sīpolloki. Saimnieki tur tos audzē no augusta līdz pat aprīlim, kad sīpolus stāda dārzā. Šobrīd ik dienu saimniecībā nogriež 70 kilogramus loku, bet mēnesī – vairāk nekā tonnu. Izaudzētie sīpolloki tur uzreiz tiek arī safasēti un nodoti vietējiem veikalu tīkliem.

Saimnieki vērtē, ka pieprasījums pēc šiem zaļumiem ievērojami palielinās pavasarī, bet ziemā tas ir diezgan mainīgs. “Pagājušajā nedēļā tie loki tā kā drusku jau bija vairāk vajadzīgi. Nu tas mazliet ietekmē – ažiotāža par gripu un droši vien, ka viņa arī ir, un tomēr cilvēki sāk domāt, ka vajag kaut kādus zaļumus arī ziemas laikā vairāk ēst," saka zemnieku saimniecības "Kalnavīteri" saimnieks Gatis Skujiņš.

Sīpolloku un citu dārzeņu audzēšanu pirms 17 gadiem uzsāka Gata mamma,  bet pēc laika saimnieciskajā darbībā iesaistījās ne vien viņš, bet arī brālis Māris, saimniecību paplašinot un modernizējot. Abi vērtē, ka sīpolloku audzēšana ir izdevīgs rūpals, jo sezona ilgst cauru gadu.

Tā kā lokus ir arī sarežģīti ievest no citām valstīm, jo to realizācijas termiņš ir vien dažas dienas, tā esot niša, kurā var izvērsties vietējie lauksaimnieki.

“Šai nozarei pluss ir tāds, ka ir tas darbs pa tiem mēnešiem, kad nav lauku kultūras, ziemas periods. Nu, tad sanāk, ka mēs ar to nodrošinām darbību visu cauru gadu," norāda "Kalnavīteru" saimnieks Māris Skujiņš.

“Ar katru gadu ir grūtāki apstākļi – izmaksas aug, bet galapreces cena diži nemainās, tā parasti stāv uz vietas, bet izmaksas aug. Jādomā katru gadu, kā tam tikt līdzi, kur ieekonomēt, ko uzlabot, ko optimizēt," saka Gatis Skujiņš.

Pašlaik “Kalnavīteru” saimnieki iedzīvotājus apgādā ar sīpollokiem, bet, tikko kā laiks kļūs siltāks, vēl trīs siltumnīcās sāks audzēt pirmos pavasara dārzeņus. Līdz ar to gan pašiem, gan jau šobrīd nodarbinātajiem sešiem cilvēkiem darba būs vēl vairāk.  

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti