Daļa no monētas «Nacionālais uzņēmējs» tirāžas pārdota Latvijas Bankas darbiniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Daļa no kolekcijas monētas “Nacionālais uzņēmējs” tirāžas, kura izraisīja lielu interesi un netika visiem gribētājiem, tika pārdota arī Latvijas Bankas darbiniekiem, viņiem atvēlētas aptuveni 400 monētas, bet bankas kasēs interesentiem pārdotas aptuveni 900, vēsta portāls Rus.lsm.lv. 

Latvijas Bankā portālam Rus.lsm.lv arī apstiprināja, ka 403 monētas pārdotas centrālās bankas darbiniekiem.

Kopēja monētu tirāža bija 3000, bet puse jeb 1500 monētu nonāca Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīcībā. No tās 1000 monētu par vairumtirdzniecības cenu nopirka būvniecības kompānijas "Arčers" līdzīpašnieks Armands Garkāns, kas ir šīs monētas idejas autors. Tas, ka tik liela daļa monētu nonāca vienās rokās, satrauca  numismātus jeb monētu kolekcionārus.   

Uzņēmējs skaidroja, ka viņš kā monētas idejas autors, pierunājot banku laist klajā uzņēmējiem veltītu monētu, arī garantēja, ka atpirks pusi no minimālās tirāžas jeb 1500 monētas, jo banka nevēlējās atbalstīt ideju, kas var radīt zaudējumus.

Kopumā pārdošanai Latvijas Bankas kasēs nodotas 1369 kolekcijas monētas Nacionālais uzņēmējs. No tām 403 monētas pārdotas Latvijas Bankas darbiniekiem par mazumtirdzniecības cenu un vienas monētas limita ietvaros, savukārt 96 monētas realizētas caur rezervāciju mājas lapā. 14 monētas paredzētas muzejiem, kā arī monētas tapšanā iesaistītajiem māksliniekiem un mākslas ekspertiem. Latvijas Bankas rīcībā palika 117 monētas.

Avots; LB

Pagājušajā nedēļā, laižot klajā kolekcijas monētu “Nacionālais uzņēmējs”, Latvijas Banka atcēla parastiem kolekcionāriem elektronisko rezervēšanas sistēmu. Banka skaidroja, ka monētu ir maz, tādēļ tirdzniecība notiks tikai rindas kārtībā bankas kasēs pa vienam eksemplāram vienam pircējam.

Portāla Rus.lsm.lv neoficiālie avoti informēja, ka Rīgā bankas ēkā Valdemāra ielā 1B pārdeva nedaudz vairāk par 500 monētām, bet Valdemāra ielā 2A – nedaudz vairāk par 250.  Banka pārstāja izsniegt rindas apkalpošanas kārtības numuriņus, kad tie sasniedza šādus ciparus, un zināms, ka viens pircējs varēja nopirkt tikai vienu monētu. Vēl aptuveni 100 monētas pārdotas bankas nodaļā Liepājā, vēstīja avoti.

Līdz ar to kopumā tika pārdotas mazāk par 900 monētām. Latvijas Banka oficiāli paziņoja, ka pārdotas 1300 monētas, 200 atstājot bankas rezervē. Bankas Monētu nodaļas vadītāja Ieva Bela iepriekš portālam Rus.lsm.lv paziņoja, ka ne vietējiem, ne ārzemju vairumtirgotājiem šoreiz monētas netika pārdotas.   

Taču Latvijas Banka portālam Rus.lsm.lv precīzi neatbildēja, kur palika no tirāžas atlikušās aptuveni 400 monētas, norādot gan, ka Bankas darbiniekiem bija iespēja iegādāties pa vienai monētai par tādu pašu cenu, par kādu to tirgoja kasēs, jeb par 67 eiro. Bet banka nenosauca precīzu skaitli, cik monētas pārdotas darbiniekiem.

Pēc oficiālās informācijas pērn gada nogalē bankā strādāja 540 cilvēki.

Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns uz vairākiem Rus.lsm.lv jautājumiem saistībā ar neoficiālo avotu informāciju un monētu likteni norādīja, ka baumas un neoficiālo informāciju banka nekomentē.  

Piektdien portāls Rs.lsm.lv nosūtījis bankai oficiālo pieprasījumu par bankas kasēs pārdoto, bankas darbiniekiem pārdoto un citur realizēto monētu skaitu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti