Panorāma

Diskusija: kā vēlēt prezidentu?

Panorāma

Eiropas politiķi Rīgā spriež par vienotu rīcību pret Krieviju

"Citadeles" pārdošanu plāno pabeigt mēneša laikā

«Citadeles» pārdošanu plāno pabeigt mēneša laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Marta beigās Privatizācijas aģentūra plāno pabeigt valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu. Kaut arī iepriekš izskanēja bažas, ka akciju pārdošanas summa varētu būt mazāka par iepriekš nosauktajiem 74 miljoniem eiro, tagad ir skaidrs, ka tā būtiski nemainīsies. Taču budžetā šo summu tiešā veidā ieraudzīt neizdosies. Tā uzreiz tiks izlietota “Parex” bankas restrukturizācijas laikā radušos parādu segšanai.

“Citadeles” pārdošanas darījums, kas pagājušajā gadā izraisīja pretrunīgas diskusijas sabiedrībā un politiskajās aprindās, arvien straujākiem soļiem tuvojas savam noslēgumam.

Kaut šobrīd tā detaļas pēta īpaša Saeimas izmeklēšanas komisija, maz ticams, ka tās secinājumi šo darījumu varētu nobremzēt.

„Mēs strādājam pie tā, lai darījumu pabeigtu pirmā ceturkšņa beigās. Tagad mēs strādājam pie regulatoru atļauju saņemšanas Darbs bija arī no investoru puses. Pēc mūsu informācijas, regulatori varētu virzīt šo jautājumu pieņemšanu Latvijā, Lietuvā un Šveicē, būs jāprasa Eiropas Centrālās bankas saskaņošana,” saka Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

Pēc Loginova teiktā, pārdošanu plānots noslēgt marta beigās, kas ir arī Eiropas Komisijas (EK) izvirzītais termiņš bankas pārdošanai. Lai arī saglabājas iespēja, ka visu nepieciešamo atļauju saņemšana varētu ievilkties, eksperti nedomā, ka tāpēc vien EK pieprasīs pārņemt bankas pārdošanu. „Process nav tik daudz atkarīgs no tā, ko saka banka vai Latvijas valsts. Iespēja ietekmēt Šveices regulatoru ir ļoti maza. Ja tie pateiks, ka vajag vairāk laika, diez vai EK pret to vērsīsies. Viņi varbūt norādīs, bet nākamais jautājums – nu un?” skaidro finanšu konsultanta „Superia” partneris Mārtiņš Krūtainis.

Viens no būtiskākajiem punktiem par bankas “Citadele” akciju pārdošanu ir atruna par iespējamo cenu korekciju atkarībā no bankas pagājušā gada darbības rezultātiem. Lai arī šobrīd banka ir publicējusi neauditēto finanšu pārskatu, tas liecina, ka, visticamāk, lielas izmaiņas no iepriekš līgtās cenas 74 miljonu eiro apmērā nebūs sagaidāmas.

Tiesa valsts budžetā par akciju pārdošanu saņemtā nauda neienāks. To paredzēts izlietot, lai segtu Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) ieguldījumu no „Parex” nodalītajā sliktajā bankā – aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumā “Reverta”. „Pēc esošiem līgumiem ir paredzēts, ka Privatizācijas aģentūra šo naudu varētu izmantot, lai restrukturizētu saistības pret ERAB attiecīgi atbrīvojot valsts galvojumu, līdz ar to budžets iegūst galvojumu atbrīvošanu,” norāda Loginovs.

Tikmēr pašas bankas darbībai skaidrība par nākotni nākusi tikai par labu. Aizvadītajā gadā grupas peļņu augusi divas līdz trīs reizes. Arī turpmāko attīstību investori sola visai strauju.

„Viņi ir pateikuši, ka vēlas izveidot ļoti spēcīgu nacionālo spēlētāju, nacionālo čempionu un uzsvars būs uz mazo un vidējo uzņēmumu, aktīvu tautsaimniecības kreditēšanu un tas bija publiski pateikts. Tas, par ko mums izdevās pārliecināties līdz šim, tie nav bijuši tukši vārdi un viņu nolūki ir spēkā,” saka bankas „Citadele” valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

To, kas tieši mainīsies bankas darbībā un kāda būs tās tālākā attīstības stratēģija,  bankas jaunie īpašnieki – ASV investīciju kompānijas “Ripplewood” dibinātāja Tima Kolinsa vadītā pasaulē pazīstamo investoru grupa sola paziņot drīz pēc darījuma noslēguma.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu. Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro.

„Citadeles” pārdošanas darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem.

Lai darījumu pabeigtu, ir jāizbeidz Privatizācijas aģentūras un ERAB noslēgtais bankas „Citadele” akcionāru līgums, kā arī nepieciešams restrukturizēt saistības pret ERAB.

2009.gada pavasarī ERAB kļuva par 25% nacionalizētās “Parex” bankas akciju īpašnieci. Apmaiņā pret 93 miljoniem eiro, ERAB izvirzīja savas prasības. Pirmkārt, pienākumu valstij ātri atpirkt akcijas, ja ERAB vēlēsies tās pārdot. Otrkārt, valstij jāgarantē, ka ERAB savu naudu nezaudēs plus saņems procentus. Tāpēc Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdība ar toreizējā finanšu ministra Einara Repšes parakstu sniedza ERAB galvojumu 126 miljonu eiro apmērā.

“Parex” sadalīja “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris. Ņemot vērā, ka “Revertas” kapitāls ir negatīvs, valsts ir ERAB parādā un, lai noslēgtu „Citadeles” pārdošanas darījumu, nauda jāatmaksā. Tam izmantos „Citadeles” pārdošanā iegūto sumu. Finanšu ministrija šādu mehānismu ir saskaņojusi, un maksājums varētu tikt veikts nākamā gada pirmajos mēnešos, ja banku uzraugi dos pozitīvu atzinumu par “Citadeles” darījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti