Cels akcīzi alkoholam, naftas produktiem, elektroniskajām cigaretēm un smēķējamai tabakai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valdība otrdien, 15.septembrī, lēma celt akcīzi alkoholam, naftas produktiem, elektroniskajām cigaretēm un smēķējamai tabakai.

Valdība vienojās celt akcīzes nodokļa likmi svinu nesaturošajam benzīnam no 411,21 eiro līdz 436 eiro par 1000 litriem, dīzeļdegvielai no 332,95 eiro līdz 341 eiro par 1000 litriem un sašķidrinātajām naftas gāzēm no 161 eiro līdz 206 eiro par 1000 kilogramiem.

Savukārt akcīze alkoholam tika paaugstināta no šā gada 1.augusta. Akcīzes nodoklis alum pieauga no 3,1 eiro par 100 litriem līdz 3,8 eiro, starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% - no 64,03 eiro līdz 70 eiro, bet starpproduktiem ar lielāku spirta saturu - no 99,6 eiro līdz 110 eiro. Savukārt akcīze spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem palielināta no 1337,5 eiro par 100 litriem līdz 1360 eiro.

Tāpat plānots, ka akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem un alum tiks paaugstinātas arī 2016.gada 1.aprīlī, 2017.gada 1.aprīlī un 2018.gada 1.aprīlī.

Valdība arī vienojās elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem piemērot akcīzes nodokli, ko veido likme par vienu mililitru šķidruma - 0,01 eiro un likme par vienu miligramu nikotīna - 0,005 eiro. Līdz ar to akcīzes nodoklis elektroniskajās cigaretēs izmantojamam desmit mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu 20 mg/ml, būtu 1,1 eiro, desmit mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu 15 mg/ml, - 0,85 eiro, desmit mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu desmit mg/ml, - 0,6 eiro, bet desmit mililitru šķidruma flakonam, kas nesatur nikotīnu, - 0,1 eiro.

Tāpat tiks palielināts akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai un tabakas lapām - no 2016.gada 1.janvāra - 58 eiro par kilogramu, no 2017.gada 1.janvāra - 60 eiro par kilogramu un 2018.gada 1.janvāra - 62 eiro par kilogramu.

Jau ziņots, ka šodien Ministru kabinets turpina spriest par 2016.gada budžeta jautājumiem. Valdība sprieda par grozījumiem Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, likumā "Par akcīzes nodokli", Pasta likumā, likumā par budžetu un finanšu vadību, likumā par nodokļiem un nodevām.

Tāpat valdība lēma par grozījumiem Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā, Kredītiestāžu likumā, Pievienotās vērtības nodokļa likumā, Valsts probācijas dienesta likumā, likumā par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā un Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likumā.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis, ar nākamā gada budžetu saistītos jautājumus valdība skatīs arī nākamnedēļ, 22.septembrī.

Savukārt līdz 28.septembrim FM sagatavos vispārējā budžeta plāna projektu, lai 29.septembra Ministru kabineta sēdē varētu iesniegt apstiprināšanai 2016.gada budžeta projektu, kurā būs zināmi arī nākamā gada budžeta izdevumi un ieņēmumi. 29.septembrī plānots arī nākamā gada budžeta plānu iesniegt Eiropas Komisijai.

Savukārt Saeimā nākamā gada budžeta likumprojekts tiks iesniegts 30.septembrī. Saeima par nākamā gada valsts budžetu galīgajā lasījumā varētu lemt 5.novembrī, noskaidroja aģentūra LETA.

Savukārt pirmajā lasījumā par budžetu varētu lemt 20.oktobrī, bet likumprojektu nodošana komisijām varētu notikt 8.oktobrī. Tas ir provizoriskais valsts budžeta pieņemšanas grafiks, tāpēc tajā iespējamas izmaiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti