Pēcpusdiena

Pētījums: Atsevišķas NATO valstis aizsardzībai izvēlētos Krieviju

Pēcpusdiena

LAVKA aicina uz iedvesmojošām sarunām

Būvniecības nozare Latvijā: secinājumi pēc pārbaudēm 2016. gadā

Būvniecības uzraugs gandrīz pusē būvdarbu pārbaužu pērn konstatējis pārkāpumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pērn veicis kopumā 523 būvdarbu pārbaudes, un 49% gadījumu konstatēti pārkāpumi, to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina biroja vadītājs Pēteris Druķis.

Viņš norādīja, ka pērn birojs pārbaudījis gan ēku būvobjektus, gan arī namu ekspluatāciju. Kopumā veiktas 756 ēku ekspluatācijas pārbaudes, un ap 50% gadījumu birojs bijis spiests sniegt norādījumus par nepieciešamību uzlabot ēku stiprību.

"Tas nozīmē, ka ēkas pamazām nolietojas, un šī mehāniskā stiprība ir jāuzlabo. Attiecībā uz ekspluatācijas kontroli ir diezgan augsts tas rādītājs," teica Druķis.

Savukārt  no pērn veiktajām 523 būvdarbu pārbaudēm 49% konstatēti dažādi pārkāpumi – darbi veikti neatbilstoši projekta risinājumam un normatīvo aktu prasībām. "Tā kā tā situācija šobrīd būvniecības nozarē ir diezgan izaicinoša," piebilda biroja vadītājs.

Viņš pieļāva, ka būvnieki atļaujas pārkāpt prasības, jo uzskata, ka "pēc papīriem mājas nebūvē". "Tas, ko paredz regulējums – šiem papīriem ir jābūt sakārtotiem. Nevar atļauties būvēt un veikt darbus neatbilstoši tām prasībām un regulējumam, kas uzliek noteiktus pienākumus.

Un tā ir zināma visatļautība vai arī nespēja no ģenerāluzņēmēja puses nodrošināt iekšējo kontroli objektā par veiktajiem darbiem, arī apakšuzņēmēju," teica Druķis.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka nevar izslēgt, ka ir gadījumi, kad būvniecība norisinās neatbilstoši projektam, un tā notikt nedrīkst.

Taču būvniekus biedē tas, ka Būvniecības valsts kontroles biroja inspektori nelielus pārkāpumus būvdarbos traktējot kā būtiskus pārkāpumus, kādēļ statistika par pārkāpumiem esot "tik dramatiska".

"Tā nav laba tendence. Būvniecības valsts kontroles birojs ir jauna institūcija, un būtu pēc būtības jāvērtē, kas ir šie pārkāpumi, par kuriem saka tik dramatiskus skaitļus, lai neradītu maldīgu priekšstatu par būvniecības kvalitāti," teica Fromane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti