Tieša runa

Tieša runa: Kas nākamgad sagaida MU īpašniekus un darbiniekus, kuri nestrādā pilnu slodzi?

Tieša runa

"Tieša runa": Vai valsts var pieļaut, ka Latvijā joprojām dzimst jauni nepilsoņi?

Tieša runa: Kas nākamgad sagaida MU īpašniekus un darbiniekus, kuri nestrādā pilnu slodzi?

Barča: Mikrouzņēmumu īpašnieki stāsta skaudras lietas, iepriekš nebiju iedziļinājusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai gan vēl pirms nedēļas Saeima līdz ar nākamā gada budžetu apstiprināja izmaiņas mikrouzņēmumu nodoklī un neatteicās no ieceres par sociālo iemaksu minimālo slieksni, tomēr nu diez vai izdosies pie tā palikt, diskusijā LTV raidījumā “Tieša runa” pauda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča  (Zaļo un zemnieku savienība), atzīstot – viņa nebija iedziļinājusies, bet tagad apjauš skaudro situāciju.

“Cilvēki, kuri strādā mikrouzņēmumos, un mikrouzņēmumu īpašnieki mums stāstījuši ļoti skaudras lietas. Nebiju līdz šim iedziļinājusies.

Tagad pēdējās dienās un nedēļās centos to apgūt, arī ar kolēģiem, kuri labāk to pazīst, un ar cilvēkiem runājot,” atzīst Barča.

Tāpēc nu, viņasprāt, būtu jāatsakās no sociālo iemaksu minimālā sliekšņa un mikrouzņēmumu nodoklis jāpalielina līdz 15%, no kuriem daļa tiktu ieskaitīta sociālajā budžetā.

To, ka šāda situācija ir jālabo, piekrīt arī Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja biedrs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība). “Ir tāds zināms apjukums, maigi sakot. Tā nav laba prakse, tam var piekrist,” tā situāciju ar abu minēto nodokļu izmaiņām raksturo deputāts.

Lai gan izmaiņas varētu būt pēdējā brīdī pirms stāšanās spēkā, tomēr brāķis ir jālabo, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Viņaprāt, pirms nedēļas Saeimas pieņemtie grozījumi ir skaidrojami vai nu ar muļķību, neiedziļināšanos tēmā, vai ļaunprātību.

Jau ziņots, ka mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņas bijis viens no vairāk apspriestajiem jautājumiem pēdējos pāris gados, tostarp nākamā gada budžeta izstrādes un skatīšanas laikā. Budžeta skatīšanas dienā piketā pie Saeimas nama pulcējās vairāk nekā 200 cilvēki, kas iebilda pret mikrouzņēmumu nodokļa režīma pakāpenisku likvidēšanu. Saeima gan noraidīja priekšlikumu ilgāk saglabāt "mikronodokli".

Tāpat lielu, īpaši mazo uzņēmēju, neapmierinātību raisījis lēmums no nākamā gada pakāpeniski ieviest minimālo sociālo iemaksu slieksni. To plānots attiecināt arī uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. Tiesa, mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdzšinējo 9% vietā nākamgad bija paredzēts samazināt līdz 5% no apgrozījuma.

Taču Valsts prezidents atgriezis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumus. 7.decembrī, koalīciju veidojošās partijas paziņoja, ka konceptuāli vienojās atteikties no plāna nākamgad ieviest sociālo iemaksu slieksni, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no pašreizējiem 9% līdz 15%. Tiesa, "Vienotības" Saeimas frakcija nostājās pret iepriekš pieņemto lēmumu atcelšanu.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti