Panorāma

"Saskaņas centru" pamet Zilupes novada mērs

Panorāma

Zilupes novada mērs Agafonovs

Valdība akceptē "Ripplewood Holdings" izteikto "Citadeles" iegādes piedāvājumu

Banku «Citadele» pārdos «Ripplewood Holdings» un vairākiem starptautiskiem investoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai arī jau pirmdien ministru prezidente Laimdota Straujuma žurnālistiem norādīja, ka būtībā jautājums par bankas "Citadele" investora piesaisti teju ir izlemts, tomēr otrdien valdībai bija vajadzīgas vairāk nekā trīs stundas, lai pieņemtu konceptuālo lēmumu par valstij piederošo 75% akciju pārdošanu ASV fonda "RippleWood Holding" dibinātāja Tima Kolinsa vadītajai starptautisko investoru grupai. Cik daudz naudas valsts iegūs, šajā pirkumā puses neatklāj. 

Pārdodamo bankas akciju kontrolpakete - 25% - būs „Ripplewood Holdings” īpašniekam Timam Kolinsam. Savukārt pārējie investori pašlaik netiek atklāti, Kolins vien norādīja, ka tie ir politiķi un uzņēmēji no ASV: „Investori esmu es un mana ģimene. Tāpat tie ir citi labi un pazīstami investori - turīgas bijušās valdības amatpersonas un veiksmīgi uzņēmēji. Mēs izvēlējāmies investorus, kuriem mēs uzticamies un kuri var veikt ne tikai investīcijas, iegādājoties banku, bet arī sniegt ieguldījumu tālākajā bankas attīstībā. Tā ir mana investīciju tradīcija, kas ilgst vairākus gadus."

Tāpat pašlaik netiek atklāta darījuma summa.

Vēl esot gaidāmas par līguma punktiem un nosacījumiem.

Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) sacīja, ka šis bijis labākais no piedāvājums, arī cenas ziņā. Savukārt Kolins norādīja, ka banka ir ļoti labs pirkums un tai esot labs potenciāls visos segmentos. Viņš neizslēdz arī iespēju par papildus naudas iepludināšanu bankā.

Neziņa par cenu saglabāsies līdz 30.septembrim, līdz kuram plānots sagatavot parakstīt valstij piederošo bankas akciju pārdošanas līgumus. Tad arī tiks atklāts, kas ir Kolinsa piesaistītie investori.

Tims Kolins iepriekš galvenokārt investējis Japānas pazīstamos uzņēmumos, arī Ēģiptē. Lielākoties tie bijis banku sektors, telekomunikācijas un nekustamie īpašumi. 

Kolins pastāstīja, ka banka tuvākajā laikā neplāno būtiski mainīt savas darbības stratēģiju. Iepriekš izskanēja bažas saistībā ar viņa vadītā fonda darbības īpatnībām, ka daži no darījumi ir samērā ar īsu darbības termiņu. Viņš gan pauda viedokli, šī varētu būt samērā ilgstoša darbība.

Viens no „Citadele” esošajiem akcionāriem – Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka – paliek akcionāru vidū. Tā esot pozitīva zīme, norādīja premjere, jo šī iestāde uzmanīgi izvēlas sadarbības partnerus. 

Iepriekš izskanējusī informācija liecināja, ka „Citadeli” ASV fondam varētu pārdot par 113 miljoniem eiro. Šī cena sakrītot ar summu, kura valstij nepieciešama, lai atgūtu „Citadeles bankā” ieguldīto naudu.

Tomēr LTV vēlāk ziņoja, ka ASV fonds "Ripplewood holding" valdībai pieprasījis būtisku atlaidi no iepriekš solītajiem 113 miljoniem eiro sava piedāvājuma cenu samazinot līdz 63 miljoniem. Tas tika pamatots ar zināmu nelikviditāti.

Premjerministre Laimdota Straujuma („Vienotība”) gan apliecināja, ka ASV fonds "Ripplewood holding" par kredītiestādi piedāvā vairāk par iepriekš izskanējušo summu - 63 miljoniem eiro.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. 

"Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pašlaik valsts daļa bankas kapitālā ir 109,9 miljoni eiro. Bez šīs summas valsts bankai ir izsniegusi subordinēto aizdevumu 64,3 miljonu eiro apmērā. No šiem līdzekļiem valsts atgūs 64,3 miljonus eiro, kas ir kā subordinētais aizdevums. 

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus.  Sarunu rezultātā saistošo piedāvājumu septembra sākumā iesniedza ASV fonds

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti