De Facto

Lielbritānija un tās attiecības ar Eiropas Savienību

De Facto

Rīga vēlas celt lieljaudas katlu māju, valsts apšauba lietderību

Atbrīvošanās no banku saistībām nebūs tik ātra

Bankas panāk savu - partijas gatavas atcelt «noliktās atslēgas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Bankas izrādījušās spēcīgākas par Saeimas deputātiem, kas rudenī pirms vēlēšanām būtiski atviegloja maksātnespējas likumu iedzīvotājiem. Pēc šī balsojuma bankas būtiski ierobežoja jaunu kredītu izsniegšanu. Tagad deputāti no Nacionālās apvienības, "Saskaņas" un Zaļo un Zemnieku savienības varētu pārskatīt savu lēmumu un atbalstīt banku labojumus, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Latvijas Banka un komercbankas šonedēļ koalīcijai piedāvāja likuma grozījumus, par kuriem premjerministre Laimdota Straujuma ("Vienotība") sākumā negribēja runāt, lai "nesāktos nepamatota ažiotāža".

Priekšlikumi paredz vairākas lietas. Pirmā - "nolikto atslēgu" principu, kas ļautu iedzīvotājiem tikt vaļā no saistībām, atdodot nevis visu kredītu, bet tikai māju, no obligāta pataisīt par izvēles iespēju. Otrais priekšlikums - neļaut tik ātri iziet maksātnespēju. No marta tie, kam jau ir, piemēram, 100 000 eiro lielas saistības pret banku, tās varētu dzēst viena gada laikā. Bankas piedāvā maksātnespēju iziet viena gada laikā, ja saistības nepārsniedz 30 000 eiro. Papildus bankas grib, lai dzēstās saistības ne kredīta ņēmējam, ne bankām netiktu apliktas ar ienākuma nodokļiem.

Latvijas Bankā domā, ka tieši iepriekš izstrādātais maksātnespējas likums ir vainojams pie tā, kādēļ Latvijā kredītu apjoms turpina kristies, kamēr Igaunijā un Lietuvā kreditēšanā ir noturīgs pieaugums. "Situācija Latvijā neļauj neko pozitīvu sagaidīt," saka Latvijas Bankas finanšu stabilitātes pārvaldes vadītājs Elmārs Zakulis.

Seši koalīcijas deputāti iesnieguši banku piedāvātos likumprojektus, lai ceturtdien, 12.februārī, steidzamības kārtā sāktu tos virzīt cauri Saeimai.

"Ja mēs esam atraduši risinājumu, kam visas puses vairāk vai mazāk piekrīt, kāpēc šo soli nepaspert," saka Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

"Vienotība" "noliktās atslēgas" nekad nav atbalstījusi. Taču tās grib saglabāt 80% deputātu Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijā. Nākamnedēļ ZZS vēl tiksies ar baņķieriem. "Mums ir dalīta attieksme pret šo situāciju un šodien mēs neesam gatavi atbalstīt [banku piedāvājumu]," saka ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Taču grozījumus ir gatava atbalstīt Nacionālā apvienība, kas rudenī balsoja par "nolikto atslēgu" ieviešanu. Tāpat izmaiņām varētu piekrist "Saskaņa", kuras deputāti allaž kritizējuši valdību par pakļaušanos banku lobijam. 

Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs iespējamo piekāpšanos pamato ar to, ko valstij nav savas bankas, kas varētu konkurēt ar "tiem monstriem, kas ir banku sektorā". "Bankas sanāca kopā, nolēma, ka nekreditēs un nerealizēs likumdevēja gribu, tādēļ sanāca tā, ka mūsu cilvēki, par ko mēs rūpējamies, palika vispār bez iespējas saņemt kredītu," saka Klementjevs.

"Nolikto atslēgu" principam un citiem atvieglojumiem maksātnespējas procesā jāstājas spēkā no 1.marta, tādēļ arī noteikta steidzamība, lai tos atceltu, pirms tie stājušies spēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti