Labrīt

Diskutēs par nelegālo cigarešu apkarošanu Latvijā un Eiropas Savienībā

Labrīt

ES lauksaimniecības komisārs sola jaunus priekšlikumus piena nozares krīzes risinājumam

Bankas nopietni pievēršas bezkontakta norēķinu karšu ieviešanai

Bankas nopietni pievēršas bezkontakta norēķinu karšu ieviešanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vairākas lielās bankas paziņojušas par nodomu vēl šogad sākt bezkontakta norēķinu karšu izsniegšanu. Jau spēkā esoša Eiropas Savienības direktīva noteic, ka, sākot no nākamā gada visiem norēķinu termināļiem un no jauna izsniegtajām kartēm jābūt bezkontakta. Ko īsti nozīmē šī jaunā tehnoloģija?

Pēdējā mēneša laikā viena pēc otras par plāniem jau šogad sākt izsniegt klientiem maksājumu kartes, ar kurām būs iespējams veikt arī bezkontakta norēķinus, paziņojušas „AB.LV Bank”, „Swedbank” un „Citadele”. Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace skaidro, ar ko tad jaunās kartes atšķirsies no jau ierastajām:

„Bezkontakta karte ir tā pati norēķinu karte, tikai tajā ir iebūvēta vēl viena tehnoloģija. Šobrīd mēs lietojam norēķinu kartes, kurās ir magnētiskā josla, ko mēs Latvijā faktiski vairs neizmantojam, un čips. Bezkontakta tehnoloģija nozīmē to, ka uz zināma veida maksājumiem vairs nebūs jāievada PIN kods. Līdzīgi kā šobrīd darbojas e-taloni Rīgas sabiedriskajā transportā, novicinot gar pieņemšanas termināli karti, maksājums notiek un jums nav karte nekur fiziski jāiebāž un PIN kods nav jāievada.”

Atbilstoši Eiropas Savienības Maksājumu un pakalpojumu direktīvā noteiktajam, sākot no nākamā gada visām no jauna izsniegtajām norēķinu kartēm jābūt ar bezkontakta norēķinu iespēju.

Ņemot vērā drošības apsvērumus, bezkontakta norēķiniem gan būs noteikts samērā neliels maksimālās summas limits, piebilst Melnace:

„Tā kā nav šī čipā iebūvētā aizsardzības līmeņa ar PIN kodu, būs citi aizsardzības mehānismi. Pirmkārt, tas būs maksājumu limits, kas Latvijā emitētajām kartēm būs 10 eiro vienam maksājumam. Tāpat kartē būs „iebūvētas” speciālas prasības, kas ik pa laikam liks cilvēkiem tomēr ievadīt PIN kodu. Piemēram, jūs pāris reizes varēsiet norēķināties ar bezkontakta maksājumu, bet kādā trešajā vai ceturtajā reizē, lai arī maksājums pēc limita atbildīs bezkontakta maksājumam, terminālis pieprasīs ievadīt PIN kodu.”

Pagaidām maksājumu kartes bezkontakta norēķiniem piedāvā tikai „SEB banka”, kas tās ieviesa jau 2013. gadā. Sākotnēji ar šīm kartēm varēja norēķināties tikai dažās tirdzniecības vietās, taču „SEB bankas'' Maksājumu karšu attīstības projektu vadītāja Liene Dzenīte stāsta, ka pēdējā laikā arvien pieaug Latvijā esošo jaunās paaudzes norēķinu termināļu skaits:

„Šobrīd, jūnijā, tieši „SEB bankai” bija 255 vietas. Plānots, ka jūlijā tās jau būs apmēram 500 vietas, bet līdz rudenim – jau aptuveni 1000 vietas. Tas attiecas tieši uz tiem tirgotājiem, kas ir mūsu klienti. Bet arī citas bankas veic termināļu nomaiņas procesu. Mēs esam sastādījuši plānu, kādā veidā mēs mainām esošos POS terminālus. Jaunajiem klientiem mēs jau uzreiz uzstādām terminālus ar bezkontakta norēķinu funkcionalitāti, bet ir arī tirgotāji, kuri jau paši sazinās ar mums, vēloties pēc iespējas ātrāk iegūt bezkontakta termināli.”

Pieaugot iespējām izmantot bezkontakta norēķinus, aug arī klientu interese par iespējām iegūt savā īpašumā maksājumu karti, ar kuru tādus iespējams veikt, piebilst Dzenīte:

„Kad mēs šo karti ieviesām, kad „SEB banka” bija pirmā banka Baltijā, kas to ieviesa 2013. gadā, tad interesi par šo karti izrādīja tieši tie klienti, kas ir kāri uz jaunām tehnoloģijām, kas vēlas pamēģināt visu jauno. Tomēr ierobežotais pieņemšanas vietu skaits varbūt šo klientu interesi nedaudz samazināja. Tagad, kad bankas ir pievērsušās POS terminālu nomaiņai un arī iespējas ar šo karti norēķināties kļuvušas daudz plašākas, arī interese par šo karti ir daudz lielāka.”

Visus Latvijā esošos norēķinu termināļus pret jaunās paaudzes termināļiem plānots nomainīt līdz 2020. gadam.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Noris Krūzītis, kura vadītajā asociācijā apvienojušies lielākie pārtikas un sadzīves preču tirgotāji, domā, ka jaunā tehnoloģija atvieglos dzīvi kā patērētājiem, tā arī tirgotājiem:

„Tur ir divi plusi. Pirmkārt, tie ir ātrāki norēķini, jo bezkontakta tehnoloģijas atļauj ātrāk norēķināties gan cilvēkiem, gan tirgotājiem. Es domāju, tas ir solis uz priekšu. Agrāk bija magnētiskas joslas, tagad čipi. Šis ir nākamais solis. Es domāju, ieinteresētība tehnoloģiju attīstībā vismaz lielākajiem tirgotājiem noteikti ir.”

Tirgotājiem gan nav pa prātam tas, ka ar bezkontakta norēķiniem varēs maksāt tikai par pirkumiem, kuru kopējā summa nepārsniedz jau pieminētos desmit eiro – tas nozīmē, ka vismaz sākotnēji šo norēķinu veidu varēs izmantot vien salīdzinoši nelielu pirkumu apmaksāšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti