Labrīt

Ungārijas eiroparlamentārieša tvīts izsauc viedokļu krustugunis un sašutumu

Labrīt

Jelgavnieki neizpratnē par atjaunoto pilsētas ģerboni

ASV pauž aizdomas - milzu sodi amerikāņu kompānijām Eiropā ir konkurentu apkarošana

ASV pauž aizdomas - milzu sodi amerikāņu kompānijām Eiropā ir konkurentu apkarošana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

ASV ir paudusi neapmierinātību ar Eiropas Komisijas (EK) pēdējo gadu laikā ASV kompānijām piespriestajiem apjomīgajiem naudas sodiem par to pieļautajiem pārkāpumiem, saņemot nepamatotu valsts atbalstu Eiropas Savienības (ES) valstīs. Tāpēc ASV atbildīgās institūcijas pauž aizdomas, ka ASV kompānijām piespriestie naudas sodi, iespējams, ir ierocis konkurences cīņā.

Apjomīgie, daudzus miljonus vērtie naudas sodi ar kuriem saistībā ar Eiropas Savienības valstīs saņemtu nepamatotu valsts atbalstu ir nācies saskarties ASV kompānijām, ir pamudinājuši ASV atbildīgās amatpersonas paust bažas par to, ka Eiropas Komisija ir sākusi negodīgi cīnīties pret ASV uzņēmumu radīto konkurenci. Jāatgādina, ka tādas kompānijas kā ''Apple'', ''Fiat Chrysler'' un ''Amazon'' ir saskārušās ar milzīgiem naudas sodiem, jo vairākās Eiropas dalībvalstīs tās bija saņēmušas apjomīgas nodokļu atlaides.

ASV administrācija norāda – lai gan spēkā esošās Eiropas Savienības likuma normas nav nekas jauns, uzņēmumiem no Amerikas Savienotajām Valstīm ir radies iespaids, ka tās tiek piemērotas selektīvi.

Eiropas Komisija gan šādu pārmetumus kategoriski noraida – EK pārstāvis Aleksandrs Vintersteins uzsver, ka ar šādiem sodiem saskaras arī Eiropas uzņēmumi:

''Kas attiecas uz mājieniem par to, ka lēmumi par sodu piemērošanu ir tendenciozi, atkārtošu komisāra teikto - Eiropas Savienības konkurences likumdošana tiek piemērota pilnīgi nediskriminējoši un vienādi visām kompānijām. Neatkarīgi no tā, vai tās ir mazas vai lielas, vai arī vietējas vai ārvalstu kapitālu. Un to apliecina arī fakti – 2015.gada oktobrī pirmie lēmumi skāra tieši Eiropas kompānijas, un arī šī gada sākumā veseli 35 lēmumi skāra tieši Eiropas, piemēram, Beļģijas kompānijas. Tātad – nav nekādu pazīmju par tendencioziem lēmumiem.''

Lielā mērā Eiropas Komisijas viedokli apstiprina arī agrākie Eiropas valstu politiķu izteikumi – Eiropas Parlamenta deputāte Mollija Skota Kato, iepriekš asi kritizējot uzņēmumam ''Apple'' piešķirtās nodokļu atlaides Īrijā, uzsvēra, ka cīņa pret dalībvalstu ieviestajām nepamatotajām nodokļu atlaidēm galvenokārt ir saistīta ar mērķi ierobežot tieši negodīgu konkurenci dalībvalstu vidū, un nevis vērsties pret uzņēmumiem.

''Šķiet, ir visai skaidrs, ka viņiem tika piedāvāta īpaša vienošanās. Un tas neatbilst godīgas konkurences principiem, jo visām valstīm Eiropas Savienībā būtu jābūt vienlīdzīgam iespējām savai teritorijai piesaistīt „Apple”. Un mēs nevēlamies, lai nacionālās valdības slēgtu atsevišķus darījumus, un šķiet, ka tas ir pretlikumīgs valsts atbalsts,'' pauda Mollija Skota Kato.

ASV pārmet, ka Eiropas Savienības īstenotā politika, cīnoties par godīgāku konkurenci, tomēr ir pretstatā starptautiski pieņemtajai praksei, jo tās ietvaros notiekot vēršanās arī pret uzņēmumiem, kuri Eiropas valstīs ir saņēmuši nodokļu atlaides, pirms šādas atlaides tika atzītas par nepieļaujamām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti