Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Česlavu Batņu

Rīta Panorāma

Intervija ar režisoru Herbertu Laukšteinu un aktieri Kasparu Kārkliņu

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu

Ašeradens par «Metalurgu»: Zaudējumi valstij būs pilnīgi noteikti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts savulaik samaksāja metalurģijas uzņēmumam KVV „Liepājas metalurgs” garantēto kredītu aptuveni 100 miljoni eiro apmērā, līdz šīm parāds valstij ir aptuveni 65 miljoni eiro, un, vērojot pašreizējo situāciju uzņēmumā, valstij zaudējumi noteikti būs, LTV “Rīta panorāmai” atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”). 

Viņš norādīja, ka uzņēmums vairs parādus neatmaksā, un neizskatās, ka ir spējīgs to darīt. Viens no kreditoriem, banka “Citadele”, jau sākusi piedziņas procedūru. “Metalurga” nodokļu parāds sasniedza 1,5 miljonus eiro, bet parāds pret darbiniekiem – aptuveni pusmiljonu eiro.

Ašeradens sacīja, ka uzņēmumam ir maksātnespējas pazīmes, bet ir iestājusies “pata situācija” – valsts tāpat kā citi nodrošinātie kreditori saskaņā ar likumu nevar vērsties tiesā ar maksātnespējas pieteikumu, citi mazie kreditori to nedara dažādu iemeslu dēļ, piemēram, tas ir pretrunā ar uzņēmuma labo praksi. To nedara arī pats “Metalurgs”, jo saņēma šādas norādes no akcionāriem.  

Tomēr ministrs atzina, ka situācija atrisināsies un 30 dienu laikā “kāds tomēr rīkosies”, un maksātnespējas pieteikums tiks iesniegts. Viņš gan atturējās atklāt, kas varētu būs maksātnespējas pieteicējs.

“Metalurga” akcionāri gan saglabās savas tiesības vērsties tiesā pret Latvijas valsti, par ko akcionāru pārstāvji jau brīdinājuši. Taču pilnīgi skaidrs, ka valsts otro reizi neieguldīs līdzekļus uzņēmuma darbībā, sacīja ministrs.

Ašeradens arī norādīja - lai atgūtu savulaik nomaksāto galvojumu, būtu izdevīgāk pārdot visu uzņēmumu kā kopumu, par to gan vēl jārunā ar pārējiem kreditoriem. Valdībai ir arī iespējas pārdot iekārtas, kas nebūtu labākais scenārijs, bet ir skaidrs, ka pilnīgi noteikti būs zaudējumi, pauda ministrs.  

Jau ziņots, ka „Metalurgs” atkal Privatizācijas aģentūrā bija iesniedzis restrukturizācijas plānu, ko tā neatbalstīja. Uzņēmuma īpašnieki piedāvāja ieviest nodokļu atvieglojumus un samazināt elektrības cenas, taču aģentūra šādu piedāvājumu noraidīja.

Pirms vairāk nekā gada par finanšu grūtībās nonākušā Liepājas uzņēmuma īpašnieku kļuva Ukrainas holdings "KVV Group", kas solīja 70 miljonus eiro par ''Metalurgu'' samaksāt vairāku gadu laikā.   Taču neilgi pēc darījuma "KVV Liepājas metalurgs" atkal nonāca finanšu problēmās un lūdza Valsts kasei līdz 2020.gadam atlikt maksājumus par rūpnīcu. Lai to vērtētu, uzņēmumam pieprasīts restrukturizācijas plāns, kas valdībā iesniegts marta sākumā.

Vēlāk Ukrainas investori paziņoja par AS "KVV Liepājas metalurgs" rūpnīcas konservāciju, to skaidrojot ar augstajām elektroenerģijas izmaksām un slikto situāciju metāla nozares tirgū. Lai uzturētu iekārtas un apsargātu teritoriju, "Liepājas metalurgā" pagaidām saglabātas 145 darba vietas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti