Rīta intervija

Zigmars Liepiņš par Latvijas Nacionālās operas ēku

Rīta intervija

Eiroparlamentārietis Roberts Zīle par lielajiem transporta infrastruktūras projektiem

Ašeradens: Startup ir uzņēmumi, kuri visātrāk realizē inovāciju

Ašeradens: Diskusija par uzņēmēju apkalpošanu angliski ir svarīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) atzīst, ka diskusija par iespēju sniegt uzņēmējiem pakalpojumus arī angļu valodā ir svarīga. Valodas likums šobrīd to neļauj, taču Latvijai ir jāreaģē uz konkurences apstākļiem.

Pirmdien, 23.janvārī, intervijā Latvijas Radio ministrs atzina, ka par angļu valodas nepieciešamību Valsts ieņēmumu dienestā var pasmaidīt, taču Igaunija attīsta e-pakalpojumus un piesaista uzņēmumus, kas var reģistrēties Igaunijā, un to dara arī angliski.  

Latvijā to darīt šobrīd neļauj Valodas likums, un par to būs svarīga diskusija, ir jādomā, vai spējam atbildēt uz konkurences izaicinājumiem, sacīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka investoru ieskatā Latvijas uzņēmējdarbības vide nav ļoti atvērta un mums jābūt daudz elastīgākiem šajā konkurences vidē.

Ašeradens stāstīja, ka uzņēmējdarbības vides uzlabošanā uzmanība būs pievērsta arī kontrolējošo dienestu darbībai, jo pašlaik ir milzīgs kontrolētāju skaits un “uzņēmējs dienas beigās vispār nesaprot, kas notiek”, jo vieni dienesti nāk un skaidro prasības, bet citi uzreiz “ierodas ar kvīšu grāmatiņu” un soda.

Ministrs atzina, ka lielai daļai dienestu pat nav paredzēta iespēja izteikt brīdinājumus, bet ir tikai iespējas sodīt. Viņš uzsvēra, ka soda naudas nav būtiska budžeta ieņēmumu daļa un sodīšana, ja uzņēmēji nesaprot, par ko viņu soda, noved pie tā, ka viņi nevar saprast, kā valsts darbojas.

Ekonomikas ministrija pirmdien valdības komitejā prezentēs uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plānu. Aģentūra LETA ziņoja, ka, tāpat kā pēdējos pāris gadus, arī jaunā plāna mērķis ir - "vienkārši un kvalitatīvi pakalpojumi uzņēmējdarbībā: vairāk e-pakalpojumu". Plānā iekļauti veicamie pasākumi, kas identificēti kā uzņēmējus apgrūtinoši tādās jomās kā uzņēmumu dibināšana, būvniecība un nekustamā īpašuma reģistrēšana, nodokļu administrēšana, e-pārvalde, un uzņēmējdarbības izbeigšanas pilnveidošana, un kuriem ir ietekme arī uz Latvijas "Doing Business" pētījuma un "Globālās konkurētspējas indeksa" rādītājiem.

Kopumā jaunajā plānā ir iekļauti 48 pasākumi, par kuru izpildi noteiktos termiņos ir noteiktas vairākas atbildīgās institūcijas - EM, Finanšu ministrija, Tieslietu ministrija, Labklājības ministrija, Satiksmes ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Veselības ministrija un Zemkopības ministrija, kā arī to padotībā esošās iestādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti