Labrīt

Analītiķi prognozē Eiropas Savienības un NATO sadarbības stiprināšanu

Labrīt

Vācija un Francija vēlas ES ierobežot "WhatsApp" un citas saziņas aplikācijas

Krievijas noteikto cūkgaļas embargo PTO atzīst par nelikumīgu

Arī pēc PTO atzinuma par Krievijas cūkgaļas embargo nelikumību Latvijā skeptiski par eksporta atjaunošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) šķīrējtiesa atzinusi par pretlikumīgu pirms diviem gadiem ieviesto Krievijas aizliegumu dzīvu cūku, cūkgaļas un cūku izcelsmes produktu importam no Eiropas Savienības. Apelāciju par pagājušajā nedēļā pieņemto šķīrējtiesas lēmumu Krievija var iesniegt 60 dienu laikā. Ja tas netiks izdarīts, 2014. gadā pieņemtais cūku un cūkgaļas importa aizliegums vairs nebūs spēkā. Tomēr Latvijā cūkkopības nozarē skeptiski par eksporta atjaunošanas iespējām uz Krieviju.

Aizliegumu dzīvu cūku, svaigas cūkgaļas un tās izstrādājumu importam no Eiropas Savienības, ko sakarā ar vairākiem Baltkrievijas robežai tuvos Eiropas Savienības apgabalos fiksētiem Āfrikas cūku mēra gadījumiem pirms vairāk nekā diviem gadiem ieviesa Krievija, ir nelikumīgs. Šādu lēmumu 19. augustā paziņojusi Pasaules Tirdzniecības organizācijas šķīrējtiesa, kas, izvērtējot Eiropas Savienības sūdzību par importa aizliegumu, secinājusi, ka Krievija ir pārkāpusi Pasaules Tirdzniecības organizācijas līgumā par sanitāro un fitosanitāro pasākumu piemērošanu paredzētos noteikumus.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece prognozē, ka, neraugoties uz šo šķīrējtiesas lēmumu, Krievija, visticamāk, tomēr neatcels patlaban noteikto importa aizliegumu: „Tieši Latvija neko uz Krieviju eksportēt nevar Āfrikas cūku mēra dēļ. Pie tam to nevar arī Igaunija, Polija un Lietuva. Tās lielākās bažas ir par to, ka viņi var 60 dienu laikā apstrīdēt šo PTO lēmumu. Visticamāk, viņi to arī darīs. Otrs variants, ja atceļ šīs sankcijas, viņi var pēc divām dienām atkal tās ieviest, jo Krievija neatzīst šo reģionalizācijas principu, kuru Eiropas Savienība ir ieviesusi saistībā ar Āfrikas cūku mēri.”

Vairāku gadu garumā Latvijas cūkkopji, līdzīgi kā citu Eiropas Savienības valstu cūku audzētāji, šī aizlieguma dēļ ir cietuši zaudējumus. „Mēs nevaram nodalīt Latviju kā atsevišķu gaļas tirgu, mēs esam kopējais Eiropas gaļas tirgus, līdz ar to šis embargo ietekmēja tieši, jo visa tā gaļa, kas paliek Eiropas kopējā tirgū un neaiziet eksportam, kaut kur tiek realizēta. Līdz ar to arī bija šis patiešām dramatiskais cenu kritums. Šobrīd cena ir pakāpusies. Tas ir saistīts arī ar to, ka ir jauni eksporta tirgi, ir ļoti pieaudzis cūkgaļai eksports uz Ķīnu," skaidro Lejniece.

Tieši pēdējos mēnešos cūkgaļas cenas, kas iepriekš bija noslīdējušas līdz pēdējos 11 gados zemākajam līmenim, sākušas pieaugt. To izjūt arī Latvijas cūkkopji, stāsta asociācijas vadītāja:

„No smagākā punkta mēs, paldies Dievam, esam tikuši ārā. Latvijā mēs principā runājam par dzīvsvara cenu. Vidējā pašizmaksa ir ap 1,20 eiro par kilogramu dzīvsvara un tieši šobrīd, nododot cūkas uz kautuvi, tā vidējā cena ir ap 1,20 eiro par kilogramu. Tātad šobrīd mums ir bezzaudējumu punkts, tā varētu teikt, vidēji pa Latviju.”

Krievijas noteiktā importa aizlieguma un Āfrikas cūku mēra dēļ Latvijas cūkgaļas eksports pēdējo divu gadu laikā zaudēja teju pusi vērtības.

Jāņem arī vērā, ka konkrētais Pasaules Tirdzniecības organizācijas šķīrējtiesas lēmums neattiecas uz 2014. gada augustā noteikto  Krievijas embargo Eiropas Savienībā ražotajai pārtikai, kas tika ieviests, reaģējot uz sankcijām, kuras Eiropas Savienība noteica Krievijai pēc tam, kad tā anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti