Dienas ziņas

Velomūzikas ceļojums Kurzemē

Dienas ziņas

Stājas spēkā grozījumi PVN likumā

"KVV Liepājas metalurgs" pagaidām izsprūk no maksātnespējas

Aptur tiesvedību maksātnespējas lietā pret «Metalurgu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas tiesa nolēmusi nevirzīt tālāk un apturēt tiesvedību maksātnespējas lietā pret finanšu problēmu mākto uzņēmumu „KVV Liepājas metalurgs”. Par to Latvijas Radio informēja Liepājas tiesā.

Līdz ar to tiks izbeigta sāktā tiesvedība par uzņēmuma maksātnespēju. Akciju sabiedrībai “KVV Liepājas metalurgs” divu mēnešu laikā jāizstrādā tiesiskās aizsardzības procesa plāns, tas jāsaskaņo ar kreditoru vairākumu un jāiesniedz tiesā apstiprināšanai. Ja tas netiks izdarīts, tiesa atsāks skatīt uzņēmuma maksātnespēju.

Gan tiesnese Indra Pelnēna, gan AS “G4S Latvija” juridiskais pārstāvis tiesas lēmumu komentēt atteicās. Savukārt AS “KVV Liepājas metalurgs” valdes loceklis Igors Talanovs pauda cerību, ka tādā veidā izdosies saglabāt uzņēmumu un pakāpeniski norēķināties ar kreditoriem. “Mūsu parādi nenodrošinātajiem kreditoriem, manuprāt, nav kritiski. Ceru, ka kreditorus varēs pārliecināt, ka uzņēmumam ir jāstrādā, nevis jākļūst maksātnespējīgam,” teica Talanovs.

Atbilstoši likumdošanai uzņēmumam tiesiskā aizsardzības procesa plāns jāsakaņo ar lielāko daļu savu kreditoru, tajā skaitā arī Latvijas valsti, kam metalurgs ir parādā 60 miljonus eiro. “Neesam saņēmuši pagaidām nekādu informāciju, ko uzņēmuma īpašnieki gatavi jaunu piedāvāt. Līdz šim piedāvātie restrukturizācijas priekšlikumi balstīti uz īpašnieku vēlmēm saņemt speciāli uzņēmumam pielāgotas atlaides no Latvijas valsts, kā arī uzņēmuma vadība vairākkārt apstiprinājusi īpašnieku nevēlēšanos investēt uzņēmumā papildus līdzekļus, lai risinātu esošās finanšu problēmas. TAP procesā, domāju, nekāda lielā atšķirība nebūs - kā viņi turpina strādāt, tā viņi turpinās strādāt," saka Privatizācijas aģentūras meitasuzņēmuma “FeLM” valdes loceklis Jānis Rībens.

“KVV Liepājas metalurgs” šobrīd ir iekonservēts un tajā nodarbina 147 strādniekus, kuriem uzņēmuma finansiālo grūtību dēļ algas izmaksā tikai daļēji. “Jā, cilvēkiem esmu parādā, bet kolektīvs ir saprotošs. Mēs cenšamies sasniegt tādu izmaksu grafiku, lai līdz  jūlija beigām darbiniekiem viss būtu samaksāts. Mums tagad rit ļoti svarīgas sarunas ar potenciāliem investoriem, kas vēlas paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju, ieguldot ražošanas iekārtās un produkcijas dažādošanā," piebilda Talanovs.

To, kas ir šie investori, Talanovs gan atklāt atteicās, piebilstot, ka to paziņošot pēc divām nedēļām.

Iepriekš uzņēmums pieprasīja tiesiskās aizsardzības procesu, tomēr pagaidām tas atstāts bez virzības un tiks skatīts atkārtoti.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā pret „KVV Liepājas metalurgu” vērsās apsardzes pakalpojumu uzņēmums “G4S Latvia”.

Jau ziņots, ka „Metalurgs” atkal Privatizācijas aģentūrā bija iesniedzis restrukturizācijas plānu, ko tā neatbalstīja. Uzņēmuma īpašnieki piedāvāja ieviest nodokļu atvieglojumus un samazināt elektrības cenas, taču aģentūra šādu piedāvājumu noraidīja. Savukārt jūnija vidū ar pieteikumu par "Metalurga" maksātnespējas procesu vērsās uzņēmums “G4S”.

Pirms vairāk nekā gada par finanšu grūtībās nonākušā Liepājas uzņēmuma īpašnieku kļuva Ukrainas holdings "KVV Group", kas solīja 70 miljonus eiro par ''Metalurgu'' samaksāt vairāku gadu laikā.   Taču neilgi pēc darījuma "KVV Liepājas metalurgs" atkal nonāca finanšu problēmās un lūdza Valsts kasei līdz 2020.gadam atlikt maksājumus par rūpnīcu. Lai to vērtētu, uzņēmumam pieprasīts restrukturizācijas plāns, kas valdībā iesniegts marta sākumā.

Vēlāk Ukrainas investori paziņoja par AS "KVV Liepājas metalurgs" rūpnīcas konservāciju, to skaidrojot ar augstajām elektroenerģijas izmaksām un slikto situāciju metāla nozares tirgū. Lai uzturētu iekārtas un apsargātu teritoriju, "Liepājas metalurgā" pagaidām saglabātas 145 darba vietas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti