Panorāma

G.Belēvičs sapinas skaidrojumos

Panorāma

G.Belēvičs atzīstas melos un demisionē

Ēnu ekonomikas apkarošanā ievērojamus sasniegumus negaida

Apstiprinot Ēnu ekonomikas apkarošanas plānu, uzņēmēji pārliecināti - tas nebūs vien formāls dokuments

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar mērķi līdz 2020.gadam panākt, lai valsts budžetā iekasēto nodokļu kopapjoms sasniedz trešdaļu no iekšzemes kopprodukta (IKP), Ministru prezidenta Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienība) vadītā Ēnu ekonomikas padome apstiprinājusi Ēnu ekonomikas apkarošanas plānu. Tā īstenošanā plānots iesaistīt ne tikai Valsts ieņēmumu dienestu (VID), bet arīdzan citas institūcijas un valdības partnerus.

Ēnu ekonomikas apkarošanas plāns, kura izstrāde sākta vēl iepriekšējās valdības laikā, ir apstiprināts. Ministru prezidenta Māra Kučinska vadītā Ēnu ekonomikas apkarošanas padome piektdien, 10.jūnijā, vienojusies par konkrētiem termiņiem vairāku plānā iekļauto pasākumu īstenošanai, vienlaikus gan lemjot, ka plāns var tikt arī papildināts.

Valdības vadītājs pēc padomes sēdes teica: „Mēs vienojāmies arī, ka šis plāns ir dzīvs plāns. Nākamā satikšanās reize ir oktobra sākums. Ir vairāki uzdevumi, kas ir jāizdara pa vasaru. Šobrīd nav vēl līdz galam izvērtēti visi skaidrās naudas aprites pasākumi.”

Ēnu ekonomikas apkarošanas padomē darbojas vairāki ministri, vairāku valsts institūciju un tiesībsargājošo institūciju vadītāji, kā arī valdības sociālie un sadarbības partneri.

Padome vienojusies lielāku uzmanību pievērst sabiedrības informēšanai par nodokļu nemaksāšanas sekām. „Ir nepieciešama diezgan precīza darbība arī komunikāciju jautājumos, tas ir, skaidrošanā sabiedrībā. Mēs katrs pats to varam darīt, skaidrot nepieciešamību maksāt nodokļus un būt neiecietīgiem, ja ir grupas, kas to nedara,” norādīja Kučinskis.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone pēc aptuveni divas stundas ilgušās padomes sēdes Latvijas Radio pauda pārliecību, ka šoreiz Ēnu ekonomikas apkarošanas plāns nebūs vien formāls dokuments: „Pie iepriekšējā plāna mēs protestējām, teicām, ka nepiedalīsimies, ja tas būs tikai formāli. Šodien es redzēju, ka premjers prasa skaidru un gaišu datumu, atbildīgos, kādā formulējumā. Mēs laikam vairāk nekā divas stundas bijām tur iekšā, izgājām cauri visai tabulai.”

Precīzi aprēķini par to, kādu efektu uz valsts budžeta nodokļu ieņēmumiem varētu atstāt plānā iekļauto pasākumu ieviešana, pagaidām nav pieejami. Taču valdības deklarācijā ir fiksēta apņemšanās piecu gadu laikā palielināt budžeta nodokļu ieņēmumus līdz 33% no iekšzemes kopprodukta. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti