Labrīt

Reportāža no Rīgas ielām: Bruģēšana un asfalta liešana – «jāpaspēj, nav izvēles»

Labrīt

Krievijai nav pieņemama padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa nojaukšana Limbažos

«Apple» nodokļu lietas dēļ ASV brīdināja ES par apdraudējumu ekonomiskajām attiecībām

«Apple» nodokļu lietas dēļ ASV brīdina ES par apdraudējumu ekonomiskajām attiecībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Komisija lika ASV informācijas tehnoloģiju gigantam “Apple” Īrijai atmaksāt 13 miljardus eiro nenomaksātos nodokļos. Gan “Apple”, gan Īrija paziņoja, ka apstrīdēs Eiropas Komisijas lēmumu, bet ASV brīdināja par apdraudējumu ekonomiskajām attiecībām.

Rīkojums atmaksāt rekordlielo summu – 13 miljardus eiro – sekoja Eiropas Komisijas trīs gadu izmeklēšanai par ASV informācijas tehnoloģiju giganta “Apple” panāktajām nodokļu norunām Īrijā. Eiropas Komisija secinājusi, ka Īrija attiecībā uz “Apple” pieņēmusi īpašus nodokļu nolēmumus, ar kuriem būtiski un mākslīgi tika samazināts nodokļu apmērs, kas uzņēmumam būtu jāmaksā Īrijā kopš 1991.gada.

Izmeklēšana īpaši pievērsās Īrijā reģistrētajam uzņēmumam “Apple Sales International”, kas ir atbildīgs par “Apple” produktu pārdošanu visā Eiropā. Eiropas Komisija secinājusi, ka, pateicoties nodokļu norunām ar Īriju, uzņēmumam bija iespēja gūto peļņu sadalīt divās daļās. Tikai neliela daļa no tās tika attiecināta uz firmas Īrijas filiāli, kurai līdz ar to piemēroja Īrijas standarta uzņēmuma nodokļa likmi 12,5% apmērā. Pārējā, lielākā daļa peļņas uzņēmuma iekšienē tika pārvirzīta prom no Īrijas, kā to nodēvēja Brisele, uz „galveno biroju”.

Šis „galvenais birojs” faktiski neatradās nevienā valstī, un tam nebija darbinieku vai savu telpu, un uz to pārvirzītajai peļņai netika uzlikti nodokļi, paziņoja Brisele.

Eiropas Komisija secināja, ka nodokļu norunas Īrijā nodrošināja iespēju „Apple” izvairīties no nodokļu maksāšanas par gandrīz visiem ienākumiem, kas gūti no „Apple” produktu pārdošanas visā Eiropas Savienības (ES) vienotajā tirgū.

Konkurences komisāre Margarēte Vestagere kā piemēru minēja 2011.gadu, kad “Apple Sales International” guva 16 miljardu eiro peļņu. No tās salīdzinoši maza daļa – tikai 50 miljoni - tika novirzīti Īrijas filiālei. Viss pārējais nokļuva tā dēvētajā „galvenajā birojā,” kur šo peļņu neaplika ar nodokli. „Tas nozīmē, ka uzņēmuma “Apple” faktiskā nodokļu likme 2011.gadā bija 0,05%. Proti, par katriem nopelnītajiem miljons eiro tas nodokļos samaksāja tikai 500 eiro.

Bet 2014.gadā šī faktiskā nodokļu likme samazinājās vēl vairāk - līdz tikai 0,005%. Tas nozīmē, ka nodokļos tika samaksāts pat vēl mazāk - tie bija 50 eiro par katru miljonu eiro, kas nopelnīts,” skaidroja komisāre.

Eiropas Komisija secināja, ka Īrija garantējusi „Apple” nepamatotas nodokļu atlaides līdz 13 miljardu eiro apmērā, un tās pārkāpj Eiropas Savienības noteikumus par valsts palīdzības saņemšanu, jo tādējādi tika ļauts „Apple” maksāt ievērojami mazākus nodokļus nekā citiem uzņēmumiem. Tādēļ “Apple” šie 13 miljardi eiro Īrijai jāatmaksā.

„Šis lēmums nosūta skaidru vēstījumu – dalībvalstis nevar piešķirt negodīgas nodokļu priekšrocības izvēlētiem uzņēmumiem.

Neatkarīgi no tā, tie ir Eiropas vai ārvalstu uzņēmumi, vai tie ir lieli vai mazi, vai tie ir daļa no lielākas grupas vai nav,” uzsvēra Vestagere.

Gan “Apple”, gan Īrija nekavējoties paziņoja, ka iesniegs apelāciju pret Eiropas Komisijas lēmumu. “Apple” paziņoja, ka šis lēmums kaitēs pašai Eiropai, negatīvi ietekmēs darba vietas un investīcijas, uzsverot, ka maksā nodokļus saskaņā ar likumiem. Arī Īrijas valdība paziņoja, ka grasās iesniegt apelāciju Eiropas Savienības tiesā, norādot, ka tai ir jāaizsargā Īrijas nodokļu sistēma.

Iesaistījās arī ASV Finanšu ministrija, brīdinot, ka Eiropas Komisijas lēmums apdraud „ekonomisko partnerattiecību abpusējo garu”.

Savienotās Valstis jau pagājušajā nedēļā pauda neapmierinātību ar Eiropas Komisijas pēdējo gadu laikā ASV kompānijām piespriestajiem apjomīgajiem naudas sodiem par to pieļautajiem pārkāpumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti