«Aizliegtais paņēmiens»: Nelegālie starppilsētu pārvadātāji dienā nopelna 600 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nelegālo starppilsētu pārvadātāju ieņēmumi, pēc oficiālā pārvadātāja “Rīgas Taksometru parks” šoferu aprēķiniem, sasniedz 600 eiro dienā, gadā tā veido vairāk nekā 200 tūkstošus jeb piektdaļu miljona.  

LTV raidījums „Aizliegtais paņēmiens” operācijā „Viltīgie autobusi ” mēģināja  pārbaudīt un pašu spēkiem samazināt nelegālā transporta plūsmu konkrētā maršrutā.

Operācijas „Viltīgie autobusi ” laikā raidījuma komanda iedziļinājās vienā konkrētā maršrutā Rīga-Olaine, kurā viena gada laikā tiek pārvadāti vairāk nekā viens miljons pasažieru.  Vienīgais oficiālais, legālais un regulārais pārvadātājs šajā maršrutā jau vairāk nekā piecus gadus ir privātais uzņēmums “Rīgas taksometru parks”, kuram ir gan lielie autobusi, gan arī papildreisi ar maziem, dzelteniem autobusiem.

Šādas monopoltiesības kompānija ir ieguvusi valsts rīkotā konkursa kārtībā. Bez oficiālā pārvadātāja pasažierus pārvadā arī mazi, balti un valsts konkursos nepiedalījušies autobusi.

Naudu, kuru nopelna nelegālais pārvadātājs un tādejādi neiegūst oficiālais pārvadātājs, gala rezultātā dotāciju veidā samaksā valsts. Par nelegālo pārvadātāju eksistenci zina gan sabiedrība, gan valsts iestādes, taču to kursēšana joprojām netiek apturēta.

Novērojot balto autobusu plūsmu un brīdinot pasažierus par to, ka konkrētais pakalpojums nav legāls, “Aizliegtā paņēmiena” komanda noskaidroja, ka nelegālie pārvadātāji,  juridiski noformējot licenci kā neregulāro pārvadājumu veicēji un piedāvājot zemāku pakalpojuma cenu,  pārvadā daļu no potenciālajiem oficiālo starppilsētu reisu pasažieriem.

Arī par likuma pārkāpšanu uzliktie naudas sodi nespēj tos ierobežot, savukārt pasažierus, ja vien ir, ar ko braukt,  neinteresē tas, vai pārvadātājs samaksā nodokļus valstij.

LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” operāciju “Viltīgie autobusi” par to, kādā veidā tiek organizēti un kontrolēti sabiedriskā transporta pārvadājumi starp pilsētām, un cik pamatoti valsts tērē desmitiem miljonu eiro šo maršrutu dotēšanai, skatieties pirmdien vakarā plkst. 19.30  Latvijas Televīzijā un interneta tiešraidē www.lsm.ltv.lv

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti