Panorāma

"Vienotības" nesaskaņas nerimst

Panorāma

Sāk atjaunot uzņēmumu padomes

VK: cūku mēra apkarošanai nauda tērēta neefektīvi

ĀCM apkarotāji pārmet VK matemātisku pieeju viņu darba izvērtēšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarotāji pārmet Valsts kontrolei (VK) matemātisku pieeju viņu darba izvērtēšanā, neiedziļinoties slimības apkarotāju darba ikdienā.

Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) direktors Māris Balodis uzsvēra, ka pērn institūcijas darbinieki ir kopumā strādājuši vairāk nekā 50 000 virsstundas un 40 darbiniekiem virsstundas pārsniedza likumā noteikto. Tāpēc arī valdībā bija pieprasīts saņemt papildus 20 štata vietas uz laiku un aprīkojumu.

Viņš uzsvēra, ka VK ieskatā PVD inspektori ir vienīgie cilvēki, kas strādā uz lauka. Taču tur strādāja arī attiecīgās reģionālās pārvaldes vadītājs – arī viņš, norādīja Balodis, devās uz saimniecībām, nogalināja cūkas un pārnēsāja to līķus.

Savukārt Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktore Zanda Matuzale pauda, ka ir nepamatoti pārmest, ka viena no saimniecībām saņēma 1,5 miljonu eiro kompensāciju. ĀCM dēļ tai bija jālauž līgums ar Polijas sadarbības partneriem un vienlaikus vajadzēja norēķināties ar banku, neatlaist darbiniekus un saglabāt sevi kā uzņēmumu.

Ziņots, ka revīzijā par papildu līdzekļu izlietojumu ĀCM apkarošanā VK norādījusi, ka cūku apkarotājiem nav izdevies apturēt slimību un atsevišķos gadījumos ļāvis palielināt peļņu cūkkopjiem. Turklāt arī atbildīgās institūcijas daļu līdzekļu izlietojušas ar mēra apkarošanu cieši nesaistītām aktivitātēm.

Par neekonomisku nosaukta arī PVD darbība. Dienests, pieprasot papildu līdzekļus, iegādājies 22 automašīnas kontrolpunktu vajadzībām, mežacūku līķu pārvadāšanai un saimniecību apsekošanai. Taču realitātē sešas no šīm automašīnām nonākušas centrālās pārvaldes Rīgā rīcībā un praktiski netiek izmantotas paredzētajiem mērķiem. Pamatā šo automašīnu maršruts bijis no mājām uz darbu un atpakaļ, atklāj VK.

Savukārt, izvērtējot kompensāciju izmaksas par tirdzniecības traucējumiem, neesot noteikti skaidri kritēriji cūku audzētājiem, kuri patiešām cietuši zaudējumus. Par pietiekamu pamatu kompensācijas piešķiršanai tika noteikts apstāklis, ka saimniecība atrodas  visbīstamākajā infekcijas zonā.

Tā rezultātā, piemēram, viena saimniecība saņēma nepilnus 1,5 miljonus eiro, kas esot 99,7% no kopējā izmaksāto kompensāciju apjoma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti