Pieci.lv: Vai koros samilzusi vīriešu balsu problēma?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dziesmu svētkos piedalās vairāki desmiti tūkstoši dalībnieku, tomēr vīru balsu koros ir maz. Mežaparka estrādē nākamajos svētkos kopā ar vīru koriem dziedās arī vīrieši no jauktajiem koriem, bet situācija visur nav vienāda. Ir diriģenti, kuri norāda, ka ir kori, kur tā nav problēma un visās balsu grupās dziedātāju pietiek.

Dodos uz Rīgas Latviešu biedrības kamerkora “Austrums” mēģinājumu. Septiņos vakarā Latviešu Biedrības nams ir pustumšs un kluss, bet otrajā stāvā aiz lielām, brūnām durvīm var dzirdēt, ka kora mēģinājums norit pilnā sparā. Uz to gan tai brīdī ieradies tikai viens puisis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Jā, parasti tā nav, šodien tā gadījās. Es nezinu kāpēc šodien tā gadījās. Es nezinu kādi apstākļi. Slimošanas laiks un tā," iemeslus min Artūrs Švarcbahs, stāstot, ka strādā korī un mācās diriģēšanu. Topošais diriģents atzīst, ka puišu korī ir mazāk nekā meiteņu un iemesls tam varētu būt citas intereses.

Kamēr sarunājos ar Artūru Švarcbahu, kurš strādā kamerkorī “Austrums” par kormeistaru, uz mēģinājumu ierodas vēl viens puisis.

Andis atklāj, ka par puišu trūkumu korī visvairāk uztraucas diriģents, cenšoties situāciju labot, vai nu aicinot no citiem kolektīviem vai saucot palīgā dziedātājus. Pats Andis dzied divos koros.

Kā norāda kamerkora “Austrums” diriģents Ārijs Šķepasts, vīriešu koros tiešām ir par maz. Taču, viņaprāt, augstskolu un citu izglītības iestāžu kolektīviem šī problēma nav tik akūta.

"Koros kultūras namos, kuri aicina no malas [dziedātājus], tā ziepe ir pamatīga šobrīd, cik es zinu," saka Ārijs Šķepasts. "Mēs, visi diriģenti, pārrunājot šo lietu, sakām, ka nu ir labi, ja tev ir pieci cilvēki, kas var balstīt veselu kori. Ja mums būtu vismaz desmit, tad varbūt sāktos tā lielā māksla. Bet ar pieciem mēs knapināmies un mums katrs no dziedātājiem ir zelta vērts."

“Austruma” pamatsastāvā ir padsmit vīriešu, taču uz mēģinājumiem regulāri ierodas pieci. Ārijs Šķepasts atzīst, ka vīru koru dziedātāju kļuvis mazāk

"Man kā nozares pārstāvim, protams, ir ļoti sāpīgi to atzīmēt, bet kāpēc mums, pieņemsim, iztrūkst tāda liela vīru kora koncerta? Tāpēc, ka tomēr tas vīru koru dziedātāju skaits ir sarucis un, ja viņi izietu tagad uz lielās Dziesmu svētku skatuves, būtu tā, ka mēs viens otram uzdotu jautājumu - kur viņi ir palikuši, vai viņi visi ir atnākuši?" norāda diriģents.

Kamerkora “Konvents” kormeistare Karīna Pundzjus tikmēr stāsta, ka pirms gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem jauno dziedātāju skaits ir pieaudzis arī vīriešu balsīs un par dziedātāju trūkumu sūdzēties nevar. Citreiz gan gadās arī tā, ka tie, kuri ir uzņemti, bet tik labi nedzied, ļoti cītīgi nāk un mācās papildus, bet, kad iemācījušies, aiziet uz citu kori.

"Bija tāds gadījums, bet es negribu būt nosodoša vai kā citādi, jo šeit, protams ir vairākas situācijas vai faktori. Cilvēkam ir jāpierod pie kolektīva vai vajag dzīvē kaut ko pamainīt. Es pilnīgi saprotu," saka kormeistare.

Vīru balsu trūkumu par problēmu neuzskata arī Rīgas Doma zēnu kora diriģents Mārtiņš Klišāns. Viņaprāt, par to nav tik plaši jārunā, jo situācija Latvijas koros ir dažāda.

"Nu tad tāda vienkāršotāka atbilde uz to jautājumu ir tāda, ka ir kori, kuros pietrūkst [vīru balsu], un ir tādi, kuros nepietrūkst, nu tāda tā situācija Latvijā," uzsver Klišāns.

Tomēr, kā stāsta diriģents Ārijs Šķepests, 2018.gada Dziesmu svētkos kopā ar vīru koriem dziedās arī vīrieši no jauktajiem koriem un mēs nemanīsim, ka vīru ir maz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti