Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Bičevski

Rīta Panorāma

Intervija ar Arti Velšu

Intervija ar Agru Bērziņu

Nedēļas nogalē Daugavpils uzņems 5000 «Gaudeamus» dalībnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šajā nedēļas nogalē, no 27. līdz 29.jūnijam, Daugavpils uzņems 5000 Baltijas valstu studentus, kuri pulcēsies 17.Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkos "Gaudeamus".

Kā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" stāsta pasākumu rīkotāja Valsts izglītības satura centra pārstāve Agra Bērziņa, svētkiem ir gatava gan Daugavpils, gan paši dalībnieki, tiesa, šāds skaits cilvēku, kuri bez vietējiem iedzīvotājiem vienlaikus pārvietosies pilsētā, Daugavpilij nebūt nav mazs: "Daugavpiliešiem būs jāpiecieš lielo pārvietošanos, kas būs uz naktsmītņu vietām, koncertu norises vietām, uz Stropu estrādi. Infrastruktūra ir ceļa jūtīs - tiek uzposti Daugavpils ceļi un ielas, līdz ar to mums visiem būs draudzīga pārvietošanās pa Daugavpili."

Ceru, ka svētki daugavpiliešiem būs ieguvums, jo viņi pašā pilsētas centrā pie Daugavpils universitātes redzēs un dzirdēs visu triju Baltijas valstu nacionālās programmas," uzsver Agra Bērziņa.

28.jūnijā plkst. 12 būs skatāma Latvijas programma, kuru ieskandinās Latgales programma. Plkst. 14 muzicēs un savu tautas kultūru rādīs Lietuvas kolektīvi, bet plkst. 16 - Igaunijas kolektīvi. Ieeja šajos pasākumos ir bez maksas.

Kā stāsta Valsts izglītības satura vadītāja vietniece, šogad "Gaudeamus" vadmotīvs ir jaunība un svētku programma ir ļoti pārdomāta.

Programma būs aatšķirīga no iepriekšējiem svētkiem, kas bija Lietuvā 2011.gadā, atšķirīga no svētkiem, kas bija Tartu 2006.gadā. Šogad esam pārdomājuši interesantu programmu gan dalībniekiem, gan skatītājiem," norāda Bērziņa.

"Gaudeamus 2014" Daugavpilī būs īpaši ar to, ka pirmo reizi Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkos būs iesaistīti arī mūzikas un mākslas augstskolu rektori. 27.jūjijā plkst. 16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiek atklāta visu triju Baltijas valstu mākslas augstskolu rektoru izstāde, kas būs apskatāma līdz 9.augustam. Savukārt 27.jūnija vakarā Daugavpils Latviešu kultūras centrā kopā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfonisko orķestri kā solisti uzstāsies visu Baltijas valstu mūzikas augstskolu rektori. Savukārt noslēguma koncertā 29.jūnijā Stropu estrādē pirmo reizi kopīgā dziesmā vienosies Baltijas valstu kopkoris, kas izpildīs Jāņa Petera un Ērika Ešenvalda dziesmu "Tava ir jaunība mana".

"Daugavpilij tas ir liels izaicinājums un gods. Esam pagodināti, ka vinnējām konkursā un „Gaudeamus” notiks Daugavpilī," Latvijas Radio saka Daugavpils kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska.

Stropu estrāde, kur notiks noslēguma koncerts, ir vēsturiska vieta - 1940. gada 15. un 16.jūnijā šeit  notika Latgales Dziesmu svētki, kas ar 8000 dalībniekiem un 50 000 klausītāju no visas Latvijas bija pēdējie Latvijas brīvvalsts dziesmu svētki. 14.jūnija naktī jau bija notikuši  robežincidenti, Kad kori devās atceļā, Latvijas teritorijā plūda padomju armijas militārā tehnika. "Šī ir svētīga vieta, jo šeit notiek Latgales dziesmu svētki, pilsētas svētku pasākumi, iemīļota vieta ar labu gaisotni, dvēselisku sajūtu," norāda Kleščinska.

"Gaudeamus" ir izaicinājums arī Daugavpils universitātei, atzīst augstskolas mārketinga direktors Jānis Kudiņš: "Tas ir ļoti nozīmīgs pasākums pilsētai. "Gaudeamus" pirmo reizi notiek Daugavpilī - pilsētā ārpus galvaspilsētas robežām. Ir bijis, ka ieskandināšanas pasākumi notiek Valmierā, Cēsīs, bet paša pasākuma norise pirmo reizi ir ārpus Rīgas. Svētkiem gatavojamies jau divus gadus. Šāda veida grandiozs pasākums pie Daugavpils universitātes notiks pirmo reizi."

Daugavpils universitāti "Gaudeamus" pārstāvēs divi kolektīvi - studentu deju ansamblis "Laima" un Mūzikas un mākslas fakultātes studentu koris. "Studenti ir ļoti gandarīti, ka Daugavpils uzņem svētkus. Viņi jūtas kā šis vietas un notikuma saimnieki," teic Kudiņš.

Daugavpils universitātes studentu deju ansambļa dalībnieks Aivars Bulis, tāpat kā pārējie dalībnieki, "Gaudeamus" svētkus gaida ar nepacietību un saviļņojumu, arī atbildību, jo pirmo reizi pasākums notiks ar māju sajūtu.

Domāju, ka visiem interesi izraisīs atjaunotais cietoksnis, kur notiks pasākuma atklāšana, arī pati pilsēta mums ir kolorīta, domāju, ka daudzus pārsteigs multikulturālā vide Daugavpilī un ka šeit draudzīgi sadzīvo dažādas tautas un valodas," saka Aivars Bulis.

Daugavpils universitātes Mūzikas un mākslas fakultātes dekāns profesors Ēvalds Daugulis "Gaudeamus" gaida ar īpašām sajūtām - tas ir liels notikums: "Studentiem saku - svētku nekad nav par daudz, un šie svētki mums ir īpaši, jo tie notiek tepat Daugavpilī."

Gatavošanās Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkiem Daugavpils augstskolā rit pilnā sparā, uzsver Mūzikas un mākslas katedras asociētais profesors Edgars Znutiņš, uzsverot - tas, ka noslēguma koncerts notiek Daugavpilī un Stropu estrādē, ir arī simboliski: "Stropu estrādē notiek daudzi un dažādi svētki, tai skaitā Dziesmu svētki, kas notikuši jau līdz šim. Daugavpils ir pilsēta ar iespējām. Šeit ir studējošo reģionālais centrs, tāpēc arī Daugavpilī šie svētki izdosies un būs lieliski."

Vēsturniece, Latgales pētniecības institūta sekretāre un Daugavpils Latviešu biedrības vadītāja Genovefa Barkovska uzsver - "Gadueamus" pilsētai ir zīmīgs un vēsturisks notikums, kas paliks arī vēstures atmiņās,

Tas būtu kaut kur jāatzīmē. Parasti viss notiek galvaspilsētā, no turienes kultūras pasākumi noteikti jāved uz perifēriju, jo cilvēkiem šodien nav naudas, lai aizbrauktu uz Rīgu. Kultūras darbinieki pareizi darīja, ka šo pasākumu novirzīja uz Daugavpili - šī ir daudznacionāla pilsēta, bet kultūra ir beznacionāla, tā ir vienojoša. To var saprast visu tautību cilvēki," norāda Genovefa Barkovska.

Kā vēstīts iepriekš, 17.Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkus "Gaudeamus" atspoguļos Latvijas Televīzija. Apvienotajā sabiedrisko mediju portālā lsm.lv sestdien, plkst. 20.30 tiešraidē no Daugavpils olimpiskā centra būs skatāms "Gaudeamus" tautas deju lielkoncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti