Dziesmusvētku ziņas

Dziesmu svētki atmiņās

Dziesmusvētku ziņas

Atklāj Dziesmu svētku objektu "Sidraba birzs vainags"

Dziesmu un deju svētku ekspresis

Dziesmu svētku dalībnieki ar vilcienu dodas ieskandināt svētkus citviet Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Parasti Dziesmu un deju svētku laikā visa Latvija pulcējas Rīgā, bet šoreiz svētki ceļo pa Latviju. Sestdien apmēram seši simti dziedātāju un dejotāju ar vilcienu apciemo desmit Latvijas pilsētas. Katrā no tām notiek sadziedāšanās un sadejošanās ar vietējiem kolektīviem, un dienas beigās pirmo reizi būs izskanējusi visa svētku programma.

Dziesmu un deju svētku ekspresis ceļā dodas agri, jo mērojami teju 200 kilometri līdz Gulbenei un tikpat arī atpakaļceļā. Pa vidu jāpaspēj izdziedāt viss plašais dziesmu svētku repertuārs. Dalībniekiem priekšā ir desmit pieturas, un katrs nākamais koncerts solās būt garāks par iepriekšējo. Jau uzreiz pēc izbraukšanas no Rīgas centrālās stacijas spēkus un balsis netaupa ne dziedātāji, ne dejotāji.

Tuvojoties svētkiem, arvien biežāk var manīt cilvēkus, kas publiskās vietās dzied un pat dejo, bet vesels vilciens – tā var notikt tikai Dziesmu un deju svētku ekspresī. Brauciena dalībnieki sola vilcienā gan dziedāt, gan dejot.

Svētku laikā kori ar deju kolektīviem satiekas tikai gājienā, bet, vienā vagonā sēžot, dejotāji ātri aizraujas dziesmās, un dziedātāji labprāt izloka kājas. Visi atzīst, ka tik kuplā skaitā vilciena vagonus pieskandina pirmo reizi.

„Pagājušajā gadā mēs dzelzceļa staciju ielīgojām, šodien pēc gada turpinām ar to, ka ielīgojam jau vilcienu un vilcienu maršrutus,” atzīmē Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāja Dace Melbārde.

Agrāk dzelzceļa satiksmei Dziesmu svētku laikā bija tīri stratēģiska nozīme – labi ceļi vēl nebija izbūvēti, tāpēc žūrija uz skatēm brauca ar vilcienu, un kori spēkiem mērojās turpat pie stacijām.

Kora “Anima” diriģente Gunita Bičule stāsta, ka 12 pieturu laikā tiek izdziedāts Dziesmu svētku repertuārs. Un pirmā dziesma bija „Gaismeņa ausa”.

Pēc iesildīšanās Ogrē ekspreša pasažieriem priekšā koncerts Pļaviņās un tad plaša svētku ieskandināšanas programma Gulbenē un Stāmerienā. Sadziedāšanās ar dažādu pilsētu koriem paredzēta arī atpakaļceļā, un Rīgas stacijā svētku vēstneši atgriezīsies tikai vēlu vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti