Dienas ziņas

Motivēs jauniešus mācīties un strādāt

Dienas ziņas

Gājiens tomēr notika!

Kāpēc atcēla gājienu?

Dziesmu svētku dalībnieki sūdzas par informācijas trūkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Svētdien, 12. jūlijā, XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienā devās tūkstošiem dalībnieku, taču tie kolektīvi, kas izlēmuši gājienā nedoties, sarunā ar Latvijas Televīziju (LTV) pauda satraukumu par informācijas trūkumu.

Piedalīšanās Dziesmu un deju svētku gājienā ir gan motivācija, gan arī balva par paveikto dzirdot, kā uzgavilē skatītāji. Taču šogad daudziem skolēnu un jauniešu dziesmu svētku dalībniekiem vakarnakt pieņemtais lēmums gājienu atcelt, bet šorīt ļaut tam noritēt pēc brīvprātības principa daudziem ir sagādājis pamatīgu vilšanos. Vīlušies ir ne tikai bērni un viņu vecāki, bet arī mākslinieciskie vadītāji, un pie daudzām skolām tā arī palika novīstam puķes, kuras bija paredzētas piecgades lielākajam notikumam – svētku  gājienam.

Īsi pirms pusnakts ministres sasauktajā rīcības komitejas sēdē piedalījās gan diriģenti, gan pasākuma organizatori, un balsis sadalījušās pusi uz pusi, vai svētdien gājiens būtu jāatceļ. Daļa uzskatījusi, ka bērniem jādod iespēja sevi parādīt.

Ministre Mārīte Seile nostājusies to pusē, kuri bija par gājiena atcelšanu. Viņa uzsver, ka bērnu veselība ir galvenais: „Man bija bažas, ka gājiens turpinās pārguruma spirāli. Tas ir arī jautājums par mūsu kā sabiedrības attieksmi, ko mēs darām, kad notiek kaut kas slikts, izliekamies nemanām.”

Savukārt svētdienas rītā pie ministrijas pulcējas kolektīvi, lai cauri Vecrīgai dotos gājienā. Kolektīvu vadītāji pauž sašutumu, ka viņiem informācija tikusi sniegta novēloti. 64.vidusskolā, kur apmetušies Gulbenes novada bērni, tikai sākoties gājienam pieņemts lēmums doties: „Bērni ļoti gaida. Nakts paziņojums mūs satrieca, viņiem sāp sirsniņa. 15 minūšu laikā, skatoties televīziju, izlēmām iet.”

Iespēja piedalīties gājienā bija liegta arī daudziem rīdziniekiem, kuri svētdien ap septiņiem saņēmuši vēsti, ka pasākums atcelts. Atšķirībā no lauku kolektīviem, rīdzinieki nav vienkopus un nevar ātri saorganizēties. „Bērni ir sagatavojušies, bet tad zvana un saka - neiesim. Tas bija viņu triumfa brīdis, man kā mammai nepatīk, ka neprasa vecāku viedokli,” saka dalībnieces māte Ieva Lešinska.

Arī kāda svētku dalībnieka māmiņa Sandra LTV stāstīja, ka svētdienas rītā pinusi bērnam vainagu un gludinājusi kreklu. Taču pēc informācijas, ka gājiens atcelts, bērns tajā nav devies. Tagad, redzot, ka gājiens tomēr notiek, Sandra nespēj valdīt asaras, uzsverot – šis ir viens no galvenajiem svētku pasākumiem, kam bērni gatavojušies ļoti ilgi.

Kā novēroja LTV, gandrīz visas Vecrīgas ielas, kas ved uz Brīvības pieminekli, ir pilnas ar svētku dalībniekiem, kas ieradušies, lai piedalītos oficiāli atceltajā svētku gājienā. Vairums kolektīvu izlēma piedalīties gājienā, tomēr citi jau devušies mājupceļā un par izbojāto svētku sajūtu pie skolām liecina ziedu pušķi, kuri tā arī nesagaidīja savu iznācienu.

Jau vēstīts, ka sestdienas vakarā svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā saļima vairāki desmiti bērnu; vēlāk noskaidrojās –  17 bērni hospitalizēti. Mēģinājums tika pārtraukts, un pēc dažām stundām paziņots, ka svētdien plānotais svētku gājiens atcelts. Savukārt agrā svētdienas rītā tika ziņots, ka svētku dalībniekiem netiks liegts doties gājienā pēc pašu iniciatīvas un visi iecerētie satiksmes ierobežojumi paliek spēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti