Kultūras ziņas

Aspazijas dzimšanas diena dziesmās

Kultūras ziņas

Guntara Sietiņa grafiku optiskās ilūzijas

Zaļā zelta otrā dzīve izstādē "Domā koks!"

Zaļā zelta otrā dzīve izstādē «Domā koks!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dažādos pasaules topos Latvija tiek ierindota kā viena no zaļākajām valstīm, taču vai mēs savu zaļo zeltu – koku izmantojam ar maksimālo pievienoto vērtību? Šādu jautājumu uzdod Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas (RDMV) audzēkņi un viņu pasniedzēji, pirmo reizi plašākai publikai Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā parādot daļu no praktiskajos priekšmetos tapušajiem darbiem izstādē “Domā koks!”.

Koka soma futbola bučiem – tāda iesākumā bijusi topošā koka un mēbeļu dizaina speciālista Roberta Krēsliņa ideja, kas tagad apskatāma izstādē “Domā koks!”. Pirmajā kursā nākamajiem koka dizaina meistariem ir jāveido hobiju somas un Roberts cer, ka no viņa iecerei varētu būt arī nākotnes perspektīva.

"Tagad mums ar vienu draugu ir ideja attīstīt šo projektu, jo viņam ir visas tās ierīces, ar ko ātri var izgriezt. Un tad tālāk pārdot," saka RDMV pirmā kursa audzēknis Roberts Krēsliņš. "Moderna koka mugursoma, ko varētu tāds ārpus kastes domājošs cilvēks nēsāt."

Roberta skolas biedrs un vārda brālis no otrā kursa izstādē piedalās ar diviem eksponātiem, jaunākais no tiem – koka lampa.  Viņš gribējis radīt vienlaikus ļoti vienkāršu, bet funkcionālu dizaina priekšmetu.

"Skolā iepatikās man koks un arī no bērnības. Tēvs iemācīja ļoti labi sētiņas taisīt, un pēc tam jau kopīgi uztaisījām garāžas durvis," atklāj RDMV otrā kursa audzēknis Roberts Rozītis.

Izstādē, kas iekārtojusies Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja trešajā stāvā, skatāmi ap 20 Rīgas Dizaina mākslas vidusskolas audzēkņu darbi. Pasniedzēju prāta vētrā dzimušais izstādes nosaukums esot pareizi jāizrunā kā “Domā – koks!”, aicinot kopā ar apmeklētājiem padomāt par tā vērtību.

"Kāda ir mūsu attieksme pret resursiem, kas mums ir pieejami un kā mēs viņus izmantojam. Kā zināms, no Latvijas tas, kas attiecas uz eksportu, koks, kas uzdod jautājumu, tiek eksportēts dažādos veidos, un man kā nodaļas vadītājam viens no tiem galvenajiem jautājumiem ir – vai tas vienmēr ir ar lielāko pievienoto vērtību, vai mēs viņu tiešām pielietojam un izmantojam pareizi," skaidro RDMV pasniedzējs Ervins Pastors.

Topošie speciālisti nodemonstrē, kā daudzus no izstādes eksponātiem var arī izmantot, taču piekodina, ka muzeja darbinieki nebūtu priecīgi, ja to darītu arī apmeklētāji.

Taktilais plaukts oficiāli ir šīs izstādes vienīgais eksponāts, kuram pavisam droši drīkst pieskarties un tā iekšpusē apmeklētāji var pārbaudīt savas zināšanas par koku un arī noskaidrot, cik dažādi var būt no tā izgatavotie materiāli.

Apskatīt, par ko var pārvērties koks savā nākamajā dzīvē, varēs vairāk nekā mēnesi līdz 23. aprīlim.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti